Incendiile
International

Scenariu: incendiile și exploziile misterioase din Rusia, indicii ale unor misiuni de operațiuni speciale

Incendiile și exploziile misterioase de la locuri sensibile din Rusia sunt indicii ale unor misiuni specifice unităților de operațiuni speciale, la care americanii excelează. Responsabili par a fi atât dizidenții ruși, cât și comandourile ucrainene.

De luni de zile, obiective importante din Rusia au fost lovite de incendii și de explozii misterioase, scrie Business Insider.

Incendiile au puține explicații evidente, dar par să fi afectat un set restrâns de ținte. Unele pot fi opera rușilor care se opun lui Putin; altele par a fi realizate de trupele de operațiuni militare speciale.

Războiul din Ucraina nu merge bine pentru armata Rusiei. Luna aceasta, în doar câteva zile, forțele ucrainene au reușit să elibereze mai mult teritoriu decât a capturat armata rusă în peste șase luni de război.

Dar luptele armatei ruse nu se limitează la interiorul granițelor ucrainene. De luni de zile, locuri sensibile și facilități importante din întreaga Rusie au fost lovite de incendii și explozii misterioase, sugerând o campanie de sabotaj care poartă semnul distinctiv al forțelor de operațiuni speciale.

Incendiile și explozii misterioase în toată Rusia

În luna mai, în timp ce armata rusă se pregătea să lanseze o nouă ofensivă în regiunea Donbas a Ucrainei, mai multe incendii și explozii misterioase au lovit avanposturile militare, centrele de recrutare și complexele industriale de apărare din Rusia. Zeci de incidente la unități din toată Rusia, fără explicații evidente.

Țintele includ rafinăriile de petrol, instalațiile de producție și depozitare de muniție, companii aerospațiale și de apărare și infrastructura de comunicații. Atacurile par a fi parte a unui efort de a submina și degrada capacitățile ofensive ale armatei ruse.

În mai, de exemplu, autoritățile ruse au surprins doi adolescenți ruși aruncând cocktail-uri Molotov într-un comisariat militar – de fapt, o secție de recrutare. Zeci de comisariate au fost atacate în Rusia în acest an, ceea ce sugerează că unii ruși, în special cei care ar putea fi recrutați în armată, se opun războiului.

Dar atacurile par să se concentreze asupra unui set restrâns de ținte, iar incidentele s-au aliniat în mare măsură cu ceea ce unitățile militare de operațiuni speciale ar trebui să întreprindă ca parte a unui război neconvențional.

Războiul neconvențional și operațiunile speciale, abilități la care SUA excelează
Războiul neconvențional este un set de abilități la care comunitatea de operațiuni speciale din SUA excelează, cu zeci de ani de experiență în desfășurarea acestora, dar și în instruirea altora care vor să facă același lucru.

Deoarece armata americană nu este însă direct implicată în luptele din Ucraina, sursa atacurilor sunt probabil comandourile ucrainene sau dizidenții ruși – sau posibil o combinație a ambelor.

Incendiile din Rusia au puține explicații 

O astfel de campanie de gherilă ar putea lua avânt dacă Rusia continuă să eșueze în Ucraina și ar putea lua multe forme, a declarat pentru Insider un luptător din Beretele Verzi (forțele de Operațiuni Speciale din Armata SUA- n.red.), repartizat la o unitate din Garda Națională.

”La început, poate părea o campanie de perturbare, ca cea pe care am văzut-o în Belarus cu trenurile. Țintirea și atacarea liniilor de aprovizionare și a altor ținte soft este întotdeauna pe listă”, a spus Bereta Verde, care nu era autorizată să vorbească cu mass-media.

„Următoarele pe listă ar fi ținte și mai mari, cum ar fi convoaiele sau bazele militare sau chiar atacuri asupra centrelor de comandă și control și a cartierelor generale”, a adăugat ofițerul din Beretele Verzi.

Beretele Verzi care au instruit armata ucraineană au avut un rol esențial

După 2014, când Rusia a atacat Ucraina, cucerind Crimeea și invadând Donbasul, Comandamentul pentru Operațiuni Speciale din SUA și-a intensificat pregătirea, asistența și consilierea forțelor ucrainene.

Beretele Verzi din Grupul 10 de forțe speciale, care are Europa ca zonă de operațiuni, au fost esențiale în instruirea comunității ucrainene de operațiuni speciale.

Iar eficacitatea instrucțiunilor americane este acum vizibilă întregii lumi prin operațiunile desfășurate de armata ucraineană.

Unele dintre aceste operațiuni par să fi lovit în interiorul teritoriului rus, inclusiv un atac asupra unui depozit de combustibil din orașul Belgorod în aprilie, pe care Rusia l-a atribuit elicopterelor ucrainene și loviturilor cu rachete asupra bazelor rusești din Crimeea, în august.

„Dar, în cele din urmă, o campanie de gherilă ar trebui să se adapteze la măsurile de securitate pe care armata și serviciile de securitate ruse sunt așteptate să le ia ca răspuns la atacuri”, a declarat Bereta Verde pentru Insider.

Chiar dacă mulți ruși și-au exprimat deja opoziția sau consternarea față de războiul președintelui Vladimir Putin din Ucraina, partea cea mai dificilă a unei astfel de campanii gherilă pentru Ucraina ar putea fi câștigarea publicului rus, a mai spus Bereta Verde.

„Mulți ruși sunt patrioți înverșunați, iar Putin a folosit războiul destul de inteligent pentru a-l atrage de partea sa pe rusul obișnuit”, iar o campanie de război neconvențional „este foarte greu de realizat” împotriva unei populații ostile, a adăugat Bereta Verde.