Acțiuni destabilizatoare precum cea dintre Transinstria ar putea semala faptul că președintele Vladimir Putin încearcă o destabilizare a situației la granița cu statele vecine, cum ar fi Moldova și distragerea atenției de la luptele din estul Ucrainei. Mai mult, o evluare strategică a Institutului pentru Studiul Războiului din SUA ia în calcul scenariul declarării unor „republici populare” de tip separatist, care să fie prezentate drept succese ale campaniei din Ucraina, cu ocazia Zilei Victoriei, marcată pe 9 Mai.
Vladimir Putin încearcă să-i păcălească pe ruși de Ziua Victoriei ne mai având efective și resurse suficiente pentru a lansa o ofensivă serioasă asupra Odesei, ruși s-ar putea limita la atacuri minore, cu intenția de a crea panică și descurajare. Pe de altă parte, nu este exclusă tentativa de destabilizare a Republicii Moldova, notează Institutul pentru Studiul Războiului.
De altfel, comentariile liderului Republicii Populare Donețk și ale altor oficiali ruși indică posibilitatea ca Vladimir Putin să recunoască autointitulata Republică din Transnistria, pe modelul celor din Donețk și Luhansk, gest urmat apoi de scenariul „necesității” protejării” populației rusofone de către trupele Moscovei.
Orice astfel de activități ar crește foarte mult tensiunile și temerile în Republica Moldova și în România vecină, punând presiune suplimentară asupra NATO, oferindu-i eventual lui Putin o „victorie” ieftină, prin distragerea atenției de la luptele din estul Ucrainei.
Semnalele continue mai arată că forțele rusești intenționează să organizeze referendumuri pentru a stabili „republici populare” în sudul Ucrainei, pe care Putin să le ofere poporului rus ca un soi de trofee de Ziua Victoriei, 9 Mai.
Spectrul de prognoză este larg și nu există încă o bază solidă pentru a evalua care dintre strategii este mai probabilă, arată analiza experților militari. Aceștia indică totuși necesitatea ca NATO și Occidentul să lucreze în sistemul celui mai rău scenariu posibil și să se pregătească pentru a-i face față.