images

Una dintre cele mai frecvente probleme ale persoanelor cu tenul gras o reprezinta punctele negre si albe.

Aparitia lor este cauzata de secretia in exces a sebumului. Acest sebum reprezinta, de fapt, sursa de auto-hidratare a pielii. Cand acesta este secretat in exces, iar machiajul, praful sau celulele moarte il acopera, se formeaza aceste puncte, numite comedoane. Ulterior, ele se infecteaza si devin cosuri.

 Diferenta dintre punctele negru si albe

Punctele negre apar atunci cand foliculul devine mai mare decat dimensiunea sa proprie, iar sebumul si celulele moarte intra in contact cu aerul si, ca urmare a oxidarii melaninei, acestea se innegresc. Cele albe apar cand amestecul dintr-un por este acoperit de piele, insa nu intra in contact cu aerul.

Cum le putem combate?

Pe piata exista o multitudine de produse recomandate de specialistii dermatologi, insa acestea sunt costisitoare, isi pot face efectul dupa mult timp sau, in cel mai rau caz, se dovedesc a fi daunatoare. Prin urmare, iti prezentam cateva cai de combatere a comedoanelor!

 Pasta de dinti

Este una dintre cele mai eficiente pentru indepartarea punctelor negre si albe. Este nevoie sa aplicati doar un strat subtire pe zonele cu probleme si lasat sa actioneze cam 25 de minute, dupa care se spala foarte bine. La inceput ai putea simti o senzatie de usturime, dar va disparea imediat. Acest tratament trebuie efectuat o data la doua saptamani.

Rosii

Proprietațile antiseptice ale rosiilor au capacitatea de a usca punctele albe si negre. Dupa ce se exfoliaza in prealabil tenul, rosiile trebuie tocate piure, iar apoi aplicate pe zonele de interes, in timpul noptii. Dimineața se curata tenul cu apa calda.

Lamaie

Curata-ti fata cu apa calda si aplica pe comedoane suc de lamaie amestecata cu putina sare dizolvata. Așteapta in jur de 20 de minute, dupa care clatiti cu apa calda.

Lime

Se amesteca sucul de lime si scortisoara pudra si se aplica pasta pe punctele negre, pe durata noptii. Dimineata, zona se clateste.

Amidon de porumb

Se amesteca otet cu amidon de porumb, in ​​raport de 1:3, pentru a obtine o compozitie ce trebuie aplicata pe zonele cu probleme, pentru aproximativ 15-30 de minute, dupa care se clatesate cu apa calda.

Iaurt

Se amesteca trei linguri de iaurt cu doua de fulgi de ovaz, o lingura de suc de lamaie si o lingurita de ulei de masline. Aplicati amestecul pe fata, timp de 5-7 minute, dupa care va spalati cu apa rece.