China
International

Scânteia care ar putea declanşa un nou război mondial. China acuză SUA că a intervenit în Taiwan

China ‘nu ar ezita’ să intre în război dacă Taiwanul şi-ar declara independenţa, a prevenit Wei Fenghe în cursul întâlnirii, dedicată în special acestui subiect de diferend profund între cele două ţări.

China acuză că un avion american a pus în pericol pacea şi stabilitatea în Taiwan. Colonelul Shi Yi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare, a declarat într-o că armata a organizat forţe aeriene şi terestre pentru a monitoriza operaţiunea avionului american, care a avut loc vineri, conform Reuters.

El a adăugat că se opun cu fermitate acţiunilor Statelor Unite şi că trupele lor rămân în stare de alertă maximă.

Taiwanul, pe care China îl revendică drept teritoriu propriu, s-a plâns în ultimii ani de misiunile repetate ale forţelor aeriene chineze în apropierea insulei guvernate democratic, adesea în partea de sud-vest a zonei sale de identificare a apărării aeriene, denumită ADIZ, în apropiere de Insulele Pratas controlate de Taiwan.

Taiwanul numeşte activităţile militare repetate ale Chinei din apropiere „război de zonă gri”, conceput atât pentru a obosi forţele taiwaneze, făcându-le să se mobilizeze în mod repetat, cât şi pentru a testa răspunsurile taiwaneze.

Cea mai recentă misiune chineză a inclus 17 avioane de luptă şi şase bombardiere H-6, precum şi avioane de război electronic, de avertizare timpurie, antisubmarin şi un avion de realimentare aeriană, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.

Decizia lui Biden care înfurie China. Statele Unite au creat o nouă alianţă „în beneficiul popoarelor din Pacific”

Administraţia Biden a promis să aloce mai multe resurse în zona Indo-Pacific, în timp ce China încearcă să stimuleze legăturile economice, militare şi poliţieneşti cu naţiunile insulare din Pacific, dornice de investiţii străine, relatează Reuters.

Grupul, denumit Partners in the Blue Pacific (PBP), va încerca să sprijine regionalismul din Pacific şi să consolideze legăturile economice dintre insulele din Pacific şi restul lumii.

„Suntem uniţi în hotărârea noastră comună de a sprijini o regiune care să fie în beneficiul popoarelor din Pacific. Suntem, de asemenea, uniţi în modul în care realizăm această viziune, în conformitate cu principiile regionalismului Pacificului, suveranităţii, transparenţei, responsabilităţii şi, mai presus de toate, conduşi şi ghidaţi de insulele din Pacific”, a declarat Casa Albă.

Coordonatorul Indo-Pacific al Casei Albe, Kurt Campbell, a declarat joi că se aşteaptă ca mai mulţi oficiali americani de nivel înalt să viziteze ţările insulare din Pacific, pe măsură ce Washingtonul îşi intensifică angajamentul pentru a contracara China în această regiune de importanţă strategică.

Campbell a declarat că Statele Unite au nevoie de mai multe facilităţi diplomatice în întreaga regiune şi de mai multe contacte cu ţările insulare din Pacific, care uneori „primesc o atenţie mai mică”.

blank