International, IT&C, Stiri

Scandalurile din spatele Twitter dezvăluite într-o noua carte!

Ce război „care pe care” există între fondatorii platformei

Twitter-Bird

Actiunile faimoasei platforme de social media Twitter au fost scoase la vanzare la Bursa din New York si valoreaza circa 14 miliarde de dolari. Scandalul nu il ocoleste insa, avand in vedere ca fondatorii sai, manati de mirajul banilor, au intrat intr-un razboi rece.

Cu toate ca nu putini au fost aceia care l-au blamat intr-un fel sau altul, Twitter ramane una dintre platformele revolutionare de social media. Fondatorii sai au devenit peste noapte multi-milionari, cu aceeasi rapiditate cu care scrii un tweet de 140 de caractere.

twitter-jack-dorsey3

Totul a inceput ca un loc in care iti puteai informa grupul de prieteni referitor la ce activitati intreprinzi intr-o zi, iar astazi a devenit o unealta ce poate alimenta revolutiile arabe ori obsesia fanilor pentru Justin Bieber. Actiunile la Twitter au fost scoase la vanzare la bursa din New York si valoreaza impresionanta suma de 13.9 miliarde de dolari.

Specialistii spun ca potentialii investitori nu vor risca nimic, avand in vedere ca cei peste 500 de milioane de utilizatori inregistrati (printre care Lady Gaga, Madonna, David Cameron sau Dalai Lama) posteaza circa 400 de milioane de tweet-uri zilnic.

Aceiasi specialisti arata ca, in curand, reclamele clasice vor fi de domeniul trecutului, iar Twitter-ul va deveni locul care ne va arata ce produse este mai bine sa cumparam.

Cei cativa fondatori ai platformei de social media vor castiga acum circa 2 miliarde de dolari in schimbul actiunilor.

twitter-jack-dorsey2
Jack Dorsey

Scandalul nu ocoleste insa Twitter-ul. Tocmai a fost dezvaluit faptul ca unul din creatorii sai, geniul care de altfel a ales si numele platformei, a fost exclus, sters din istoria companiei si risca sa nu castige nici macar un cent.

Pe de alta parte, stiti cu totii cum veritabile genii precum Bill Gates (Microsoft), Steve Jobs (Apple) sau Mark Zuckerberg (Facebook) au fost scosi in fata precum niste oameni fara scrupule care nu au facut altceva decat sa culeaga laurii muncii altora, asa ca e bine sa priviti aceste scandaluri cu un oarecare scepticism.

twitter-jack-dorsey11
Jack Dorsey

Si la fel cum povestea din spatele fenomenului numit Facebook – prezentata in pelicula „The Social Network” – a aratat cum Zuckerberg si-a indepartat co-fondatorii, se pare ca si Twitter-ul are o istorie asemanatoare.

Conform Hatching Twitter, o noua carte scrisa de Nick Bilton, povestea Twitter a inceput dintr-un noroc pur.

Un grup de inadaptati social, genii intr-ale computerelor, s-au strans in San Francisco in anul 2006 pentru a incerca marea cu degetul. Au lansat prima oara compania intitulata Odeo, care nu s-a bucurat de un prea mare succes si nu a facut altceva decat sa-i sece de resurse financiare.

Li s-a alaturat apoi Jack Dorsey (29 de ani), care a venit cu o idee. Intr-o noapte, in timp ce el si prietenul lui cel mai bun, Noah Glass (co-fondator Odeo), stateau intr-o masina si incercau sa-si revina dupa o betie crunta, s-a gandit ca ar fi extraordinar sa existe un website cu ajutorul caruia oamenii ar putea sa le dea prietenilor detalii banale despre ceea ce fac. Pentru Dorsey, care avea reale probleme de comunicare, era perfect. Dar parca, la general, totusi, nu era tocmai ceva genial.

twitter-noah-glass-evan-williams
Noah Glass şi Evan Williams

Apoi, Glass a venit cu o alta idee. Trecea la momentul acela printr-un divort si se simtea foarte singur. S-a gandit cum ar fi daca acelasi website ti-ar permite sa si conversezi cu prietenii, la fel cum si-ar fi dorit el sa faca atunci… Cei doi au starnit astfel interesul colegilor – incluzandu-l aici pe Evan Williams, cel care deja vanduse site-ul Blogger companiei Google.

Noah Glass, care si-a dedicat tot timpul acestui proiect, a venit intr-o zi cu numele de Twitter.

A venit insa si momentul in care a inceput sa se teama ca ceilalti complotau sa-l excluda din echipa. Avea dreptate, insa ceea ce nu stia, era ca insusi prietenul sau bun, Dorsey, conducea acest complot.

Acesta din urma, descris de colegii sai ca fiind „machiavelic”, a amenintat ca va parasi compania, in caz ca Glass nu era exclus.

Dupa toate astea, Noah Glass a suferit o grava depresie, simtindu-se tradat de prietenii lui, care astazi s-au imbogatit pe spatele celui mai indraznet vis al sau.

Nu a durat mult pana cand si Jack Dorsey – astazi director executiv – a devenit el insusi o victima. Pe masura ce popularitatea Twitter-ului a crescut, creatorii sai s-au dovedit a fi incapabili sa conduca o afacere atat de mare. Au preferat sa-si petreaca zilele scriind tweet-uri si bucurandu-se de atentia „fanelor”.

Dorsey a baut atat de mult la petrecerea de lansare oficiala a Twitter-ului incat a cazut si a avut nevoie de ingrijiri medicale. Nu se implica deloc in sedintele importante si pleca intotdeauna devreme de la birou, pentru a merge la cursuri de yoga ori cusut.

Asa se face ca, in 2008, i s-a oferit un cec in valoare de 125.000 de lire sterline si i s-a propus sa ramana in fruntea companiei, dar fara a avea in fapt vreo putere de decizie.

S-a razbunat mai tarziu, inducand lumii ideea ca el a fost unicul creator al Twitter-ului si convingandu-i pe investitori sa-l inlature pe cel care conducea in 2010 compania (Evan Williams). Platforma devenise deja populara printre celebritati, iar unele dintre acestea au incercat chiar sa cumpere compania.

Printre acestia se numara Ashton Kutcher (primul star care a strans 1 milion de prieteni pe Twitter), Puff Daddy, Al Gore, Lady Gaga, Arnold Schwarzenegger, Kanye West sau Dmitry Medvedev.

Toata atentia s-a indreptat catre Jack Dorsey, care, cu ajutorul banilor si al specialistilor, s-a transformat intr-un playboy ce petrecea cu vedetele si se deplasa doar cu avionul privat.

twitter-jack-dorsey
Jack Dorsey

Dand numeroase interviuri, s-a auto-denumit singurul creator al Twitter-ului, atragand asupra sa toata furia colegilor. A ajuns chiar sa declare revistei Vanity Fair ca prima oara i-a venit ideea crearii Twitter-ului in anul 1984, ceea ce ar fi fost un miracol, avand in vedere ca pe atunci avea doar 8 ani, iar Internetul nu exista.

Dorsey devenise atat de disperat sa fie privit ca al doilea Steve Jobs, incat a inceput sa-i imite chiar si stilul vestimentar regretatului fondator Apple.

blank