Actualitate, Stiri

Scandalul Rosia Montana continua: Cei 33 de mineri aflati in galerie refuza sa iasa

Galeria Catalina-Monulesti de la Rosia Montana adaposteste de cateva zile zile 33 de mineri care isi continua cu inversunare protestul, refuzand sa iasa la suprafata, in ciuda problemelor de sanatate intampinate.

mineri_php_89774100Cristian Albu, liderul Sindicatului “Viitorul Mineritului” din Rosia Montana, a declarat sambata ca minerii blocati in subteran sunt hotarati sa nu suspende protestul pana cand nu discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentatii Guvernului.

Nici dupa vizita senatorului Theodor Atanasiu si deputatului Calin Potor, ambii membri PNL, de sambata in subteran, veniti pentru a discuta cu protestatarii si pentru a prelua si transmite mai departe in Parlament, minerii si-au continuat totusi manifestatiile.

inca-un-pas-inainte-pentru-minerit-la-rosia-montana-crop-644x416Cei 33, insa, au fost convinsi sa nu mai declanseze greva foamei, unii dintre ei prezentand deja probleme de sanatate, precum tensiune arteriala si glicemie marita.

In timp ce minerii protesteaza in galerie, la gura minei se afla alti 300 de oameni care manifesteaza la suprafata in semn de solidaritate cu minerii blocati in subteran.

mineriMiercuri, 22 de mineri s-au blocat in una din galeriile din Rosia Montana, cerand sa vina presedintele Senatului, Crin Antonescu, dar si liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta situatia economica a zonei si proiectul minier ce se afla in desfasurare. Vineri, celor 22 de mineri li s-au alaturat alti 22, toti considerandu-l pe Antonescu “principalul vinovat de tergiversarea luarii unei decizii in privinta proiectului minier”.

Liderul de sindicat a declarat ca oamenii sunt disperati deoarece le expira contractele de munca pe data de 1 octombrie si ca, in lipsa unei decizii privind inceperea proiectului, se asteapta sa isi piarda slujbele, in aceasta situatie fiind nu mai putin de 350 de angajati.

rss1106443463_85076700Joi a venit si reactia premierului Victor Ponta, care a convenit cu liderul PNL, Crin Antonescu, formarea unei comisii parlamentare care sa fie o platforma democratica de dezbatere a proiectului ce priveste situatia din Rosia Montana.
Marti, Comisia juridica din Senat a adoptat in unanimitate un aviz negativ la proiectul de lege ce priveste unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din Rosia Montana, dar si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.