Politic, Stiri, Ultima Ora

SCANDALUL ÎNCHISORILOR CIA. Iliescu: Nu am avut cunoştinţă de aşa ceva

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a negat că ar fi avut ştiut de existenţa unor centre de detenţie secrete ale CIA pe teritoriul ţării noastre, în perioada cât a fost şef al statului. Afirmaţia lui Iliescu survine la scurtă vreme după ce fostul preşedinte al Poloniei, Aleksander Kwasniewski, a confirmat că agenţi CIA au folosit metode violente de interogare a unor deţinuţi transferaţi pe teritoriu polonez.

iliescu_php_2_03715900

Ion Iliescu s-a ferit să comenteze raportul Senatului american prin care este denunţată metodele de tortură folosite de către CIA în interogatoriile unor persoane suspecte de terorism. „Nu pot să comentez aşa ceva fără documentul în faţă. Nu am avut cunoştinţă”, a spus Iliescu referindu-se la afirmaţiile omologului său polonez din acea vreme.

Întrebat dacă i s-a cerut instalarea pe teritoriul românesc a unor centre de detenţie CIA, Iliescu a răspuns: „Nu. Nu m-am întâlnit cu această problemă în anii aceia”.

Interogatoriile violente la care au fost supuşi suspecţi de terorism de către CIA pe teritoriul Poloniei au încetat în urma presiunilor poloneze în 2003, a declarat miercuri fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski, relatează AFP, preluată de Agerpres.

El a recunoscut astfel că această procedură, care cuprinderea şi folosirea torturii, a fost într-adevăr practicată în Polonia de agenţi ai CIA, deşi autorităţile poloneze actuale păstrează de ani de zile tăcerea, ascunzându-se în spatele secretului anchetei derulate de şase ani de către un parchet din Cracovia, fără progrese vizibile, comentează AFP.

Intervievat de postul de radio TOK FM, la o zi după după publicarea unui raport acuzator de către Senatul american, Kwasniewski – care şi-a dat acordul pentru această „cooperare consolidată în domeniul informaţiilor secrete” – a declarat că, la început, Polonia nu avea cunoştinţă de comiterea de acte de tortură. În opinia sa, fusese vorba doar de crearea de „facilităţi secrete”.

„Faptul că americanii desfăşurau aceste activităţi într-un mod atât de secret a stârnit îngrijorare. Prin urmare, autorităţile poloneze au acţionat pentru a pune capăt acestor activităţi, iar ele au fost oprite, sub presiunea Poloniei”, a spus el.

Kwasniewski, preşedinte al Poloniei între 1995 şi 2005, a mai afirmat că i-a expus această problemă preşedintelui american George W. Bush „în Biroul Oval de la Casa Albă”, în 2003. În opinia sa, fostul lider american a luat apărarea activităţilor CIA, afirmând că ele aduc „beneficii importante în materie de securitate”.

Însă „i-am spus lui Bush că trebuie ca această cooperare să înceteze, iar ea s-a terminat”, a adăugat politicianul polonez.

În opinia sa, cooperarea cu SUA, în special în privinţa informaţiile secrete obţinute, a fost în beneficiul ţării sale. „Nu a existat nicio ameninţare teroristă în Polonia (…) Ştiam că aceasta trebuia oprită la frontieră”, a explicat el.

Kwasniewski a luat apărarea acordului iniţial, reamintind de moartea câtorva mii de americani în atentatele de la 11 septembrie 2001 şi de contextul războiului împotriva terorismului declarat de NATO, din care Polonia face parte.

blank