Curtea Penală Internaţională (CPI) a transmis marţi că “va continua să îşi facă treaba neabătut”, la o zi după ce consilierul de securitate naţională al SUA, John Bolton, a ameninţat cu sancţiuni dacă tribunalul va investiga activităţile americane din Afganistan, relatează Reuters, conform agerpres.ro

Instanţa cu sediul la Haga a transmis într-un comunicat că este o instituţie independentă şi imparţială, care are sprijinul a 123 de ţări. 

“CPI, ca tribunal, va continua să îşi facă treabă neabătut, în acord cu acele principii şi cu ideea unificatoare a supremaţiei legii”, se mai arată în comunicat.

 

Statele Unite au ameninţat luni că vor aplica sancţiuni judecătorilor şi procurorilor de la Curtea Penală Internaţională, în caz că vor fi intentate procese la această instanţă unor cetăţeni americani, israelieni sau ai altor ţări aliate. 

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a declarat că “le vom interzice acestor judecători şi procurori intrarea în Statele Unite” şi că “vom adopta sancţiuni împotriva activelor lor din sistemul financiar american şi îi vom inculpa în sistemul nostru judiciar”. 

SUA, care nu sunt parte a CPI, au reacţionat astfel la posibilitatea unei anchete a tribunalului împotriva unor militari americani care au luptat în Afganistan.