Sport, Stiri

Scandalos! Jignire gravă a fanilor maghiari la adresa românilor

Epopeea urii în fotbal! Ungurii aşteaptă de câteva luni „un război” pe Arena Naţională. Dacă oficialii maghiari şi cei români au luat toate măsurile ca partida România-Ungari, de la Bucureşti să fie lipsit de incidente, nu acelaşi lucru poate fi spus despre o parte dintre fanii maghiari care fac deplasarea la Bucureşti pentru meciul din această seară.

În timpul meciurilor din ultima etapă a campionatului din Ungaria, fanii mai multor echipe au scandat minute în şir împotriva României, iar forumurile suporterilor sunt pline de mesaje care incită la violenţă. Însă FIFA nu a sesizat decât faptul că românii sunt rasişti şi averizează Federaţia Română de Fotbal.

suporteri maghiariMai mult, au fost editate filmuleţe în care se anunţă o adevărată „invazie” a celor 3.000 de suporteri maghiari care vor susţine Ungaria la Bucureşti, iar o parte dintre aceştia şi-au imprimat tricouri cu mesaje jignitoare la adresa României, anunţă presa sportivă.

Pe unul dintre acestea e transmis mesajul că, pe 6 septembrie 2013, „Ungaria merge în excursie în Tărâmul ţiganilor”!

Meciul din preliminariile pentru Cupa Mondiala din 2014 este privit într-un context diferit de către reprezentanţii partidului Jobbik. Într-un articol publicat de New York Times, Marton Gyongyosi, un membru al parlamentului maghiar, spune că ungurii nu vor veni cu gânduri paşnice la Bucureşti.

„Va fi un meci de fotbal care va avea doar o legătură parţială cu sportul. Este despre istorie şi politică. Nu e doar pentru a câştiga un meci de fotbal. Este pentru înfrângerea României! Dacă cineva se aşteaptă ca suporterii români şi maghiari să urmărească meciul cu popcorn şi Coca-Cola în tăcere, atunci nu ştiu despre ce este fotbalul”, a declarat Gyongyosi.

Poziţia adoptată de Jobbik nu este împărtăşită şi de selecţionerul Ungariei, Sandor Egervary.

„Nu ne pasă de situaţia politică, nu este un război! Este doar fotbal!”, a punctat antrenorul naţionalei Ungariei.

Chiar dacă s-au delimitat de miza impusă de Jobbik, maghiarii admit, totuşi, că aşteaptă de mult timp confruntarea cu România. „Acest meci înseamnă totul pentru maghiari”, a precizat portarul Adam Bogdan.

În opinia jurnaliştilor de la New York Times, meciul România-Ungaria „este doar parţial despre fotbal”. Ei fac o trecere în revistă a conflictelor existente între cele două ţări şi amintesc că maghiarii au fost sancţionati în repetate rânduri pentru scandari la adresa românilor.

„Trei echipe din Ungaria au fost amendate cu un total de 1,2 milioane forinti (5.200$) pentru scandări anti-româneşti şi anti-slovace ale suporterilor. Într-un meci amical disputat în august, împotriva Cehiei, fanii maghiari au scandat „Transilvania este Ungaria” şi au promis că vor invada Bucureştiul. Ei au fluturat steagul Secuimii şi steagul Ungariei Mari”, a comentat publicaţia americană.

Comportamentul ungurilor a fost contrat public de Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României, care speră ca românii să se revanşeze printr-un succes.

„Aceste cuvinte ar trebui condamnate, nu au ce căuta pe un teren de fotbal. Nu trebuie să ne ascundem după degete însă, atitudini extremiste există peste tot, chiar şi în România. Cel mai bun răspuns ar fi să batem Ungaria la fotbal”, a comentat Corlăţean.

Romania şi Ungaria se vor întâlni astăzi, de la ora 21.00, într-un meci programat pe Arena Naţională din Capitală.

Ungaria ocupă locul 2 în grupa D de calificare la Cupa Mondiala 2014 cu 11 puncte, în timp ce România este pe trei, cu 10 puncte.

Pe 10 septembrie, România va întâlni pe teren propriu Turcia, în timp ce Ungaria va primi vizita Estoniei.

blank