După dezvăluirile teribile ale fostei campioane Sarah Abitbol, patinajul internațional este zguduit de un veritabil scandal #MeToo. Mai multe foste sportive își acuză antrenorii că le-au abuzat sexual în adolescență.
Belgianca Nancy Sohie, acum în vârstă de 52 de ani, a vorbit pentru prima dată despre violurile pe care le-a îndurat la începutul anilor 1980. Sohie spune că, atunci când avea doar 14 ani, a fost agresată sexual de antrenorul ei, Jacques Mrozek.

Scandal sexual în patinaj Mi-a furat adolescența. Mă invita în camera lui să ascultăm   muzică. Apoi a început să mă sărute. La 14 ani și jumătate, am avut prima relație cu el. Era 17 august 1982.

M-a pregătit psihologic pentru a face dragoste. Spunea că e prima iubire, că o să-mi amintesc toată viața. Dar când îi ceri unui copil de 14 ani să-ți facă sex oral, e pedofilie. Nu dragoste”, a povestit fost patinatoare, pentru L’Equipe.

”Îmi spunea să nu mă îmbrac în blugi, voia să port rochii și tocuri!”
Nancy Sohie spune că era atât de fascinată de antrenorul ei încât nu și-a dat seama de gravitatea situației. A tăcut în toți acei ani, în care Mrozek a profitat de naivitatea ei.

Pentru a face performanță sportivă, belgianca s-a mutat de acasă, departe de familie. ”Atunci am devenit ca un cuplu. În public, însă, el nu a avut vreodată vreun gest de afecțiune. Nu ne sărutam, nu îmi adresa cuvinte dulci.

Dar a devenit mai intens. Îmi spunea să nu mă îmbrac cu blugi, ci să port doar rochii și tocuri. Ca o femeie, deși eram doar o fată. Apoi a început să bea mult, iar performanțele mele sportive au fost tot mai modeste”, a rememorat Nancy.


Antrenorul violator, prieten cu cel de la care a pornit scandalul
Coșmarul lui Nancy Sohie s-a sfârșit după patru ani, în 1986, când părinții ei au intervenit și au luat-o acasă. Astăzi, ea este antrenoare de patinaj în Niort, Franța. Belgianca spune că a simțit nevoia să facă totul public pentru copiii și părinții ei.

Jacques Mrozek este bun prieten cu Gilles Beyer, antrenorul de la care a pornit scandalul în patinaj. Beyer a fost acuzat de Sarah Abitbol că a violat-o repetat. Odată cu acele dezvăluiri, mai multe foste patinatoare au spus că au fost abuzate sexual de Beyer.

Între timp, Sarah Abitbol a anunțat, prin vocea avocatul ei, că nu va depune plângere împotriva fostului ei antrenor. “Actele de viol comise asupra doamnei Sarah Abitbol, între 1990 şi 1992, de către antrenorul ei, persoană care a avut autoritate asupra victimei, sunt prescrise. Prin urmare, ea nu va depune plângere”, au declarat apărătorii fostei sportive.

Sarah Abitbol, patinatoarea de la care a pornit uriașul scandal din patinaj