Scandal dintre PSD și ALDE pe Legea offshore este din ce în ce mai acut, iar stabilitatea coaliției pare mai fragilă ca oricând. După ce deputatul Liviu Pleșoianu a lansat un atac la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu, acum ALDE vine cu replica din partea fostului ministru al Energiei, Toma Petcu. Acesta îl acuză pe Liviu Pleșoianu că face o mare greșeală din ”necunoaștere sau dintr-o informare precară”.

”Vicepreședintele ALDE, deputatul Toma Petcu, precizări privind informațiile prezentate de deputatul Liviu Pleșoianu: „Redevențele despre care domnul Pleșoianu spune că au fost stabilite prin HG 1446 din 12/11/2008 sunt în conformitate cu legislația în vigoare la acea dată. Probabil din necunoaștere sau dintr-o informare precară, deputatul Liviu Pleșoianu a omis sau a ignorat informația cu privire la legea 238/2004, cunoscută și ca Legea petrolului, cea care stabilea nivelul redevențelor pentru o perioadă de 10 ani.

Pentru corecta informare a opiniei publice, dar și a deputatului Liviu Pleșoianu, Legea 238/2004 a fost adoptată în perioada guvernului condus de fostul premier al României Adrian Năstase. Conform prevederilor din această lege, nivelul redevențelor variază între 3.5% şi 13%, dacă exploatarea se face pe ţărm sau în offshore, în funcţie de producția brută posibil de extras dintr-un zăcământ. Acestea sunt nivelele prevăzute de HG la care face referire și deputatul Liviu Pleșoianu”, se arată pe pagina oficială ALDE.