Actualitate, Stiri

Scăderea TVA la pâine, creşte accizele la alcool. Ponta introduce şi impozitarea produselor de lux

Scăderea TVA la pâine, creşte accizele la alcool. Ponta introduce şi impozitarea produselor de lux

paineDupă negocierile cu FMI, premierul Victor Ponta a anunţat că reducerea TVA la pâine, făină şi cereale până la 9% de la 1 septembrie a fost agreată cu reprezentanţii Fondului.

Pentru a acoperi gaura bugetară care va fi produsă ca urmare a reducerii încasărilor la finalul anului, Guvernul a adopta ieri, prin ordonanţă, o majorare a accizelor la alcool şi va introduce impozite pentru produsele de lux.

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la pâine la 9% de la 1 septembrie, iar impactul negativ al măsurii, calculat la 100 milioane lei, va fi compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux, precum maşini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, obiecte din aur, cu venituri suplimentare estimate să fie atrase astfel din accize în acest an la 300 milioane lei.

Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux şi anumite tipuri de armament, utilizat de persoane fizice.

Acciza la aur va fi calculată la gram, iar pentru alte bunuri de lux, precum maşinile cu o capacitate cilindrică peste 3.000 cmc, va fi calculată în funcţie de valoare.

Acciza la alcool va creşte de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, în timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize, a precizat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Deşi acceptată de FMI, reducerea TVA la pâine este privită în continuare de reprezentanţii FMI cu mari rezerve. Este şi motivul pentru care deocamdată măsura este una temporară urmând să fie reevaluată la începutul anului viitor.

blank