Gazprom Germania
International

Sancţiunile ruse împotriva Gazprom Germania ar putea să îi coste pe germani 5 miliarde de euro

Germanii ar putea să plătească peste 5 miliarde de euro în plus pentru factura la gaze, ca urmare a sancțiunilor Rusiei împotriva Gazprom Germania şi a filialelor acesteia, scrie Reuters.

Factura pe care o va plăti la gaze germanii

Potrivit Welt am Sonntag, costul actual va fi de aproximativ 3,5 miliarde de euro pe an şi că alte costuri ar putea apărea din umplerea instalaţiei de stocare a gazelor naturale Rehden, cerută miercuri de ministrul Economiei, Robert Habeck.

În luna mai, Rusia a decis să nu mai aprovizioneze cu gaze Gazprom Germania, care a fost filiala germană a Gazprom, după ce Berlinul a pus compania sub conducerea fiduciară din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Ministerul Economiei estimează că sunt necesari încă 10 milioane de metri cubi pe zi, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, confirmând o cantitate menţionată de ziar.

„Cantităţile sunt achiziţionate de pe piaţă şi la preţuri de piaţă. Nu se pot oferi informaţii despre sumele exacte din cauza confidenţialităţii comerciale”, a spus purtătorul de cuvânt, într-un răspuns trimis prin e-mail.

Rusia anunță că vor exista noi întreruperi de gaze

Gazprom a declarat marți că va întrerupe fluxurile de gaz către compania Orsted din Danemarca și către Shell Energy pentru contractul său de a furniza gaz Germaniei, după ce ambele companii nu au reușit să plătească în ruble.

Reducerile vor intra în vigoare de la 1 iunie, a spus Gazprom, potrivit agenției alarabiya.

Rusia a întrerupt deja aprovizionarea cu gaze către Polonia, Bulgaria, Finlanda și Olanda, state care au refuzat să efectueze plăți în conformitate cu o cerere care impune ca plata să fie făcută în ruble printr-o bancă rusă, ca parte a schemei de decontare.

blank