IT&C

Samsung Galaxy A8 (2018): mid-range scump sau premium accesibil? [REVIEW]

După un an de succes marcat cu lansările modelelor Galaxy S8 şi Galaxy Note8, Samsung a decis să aducă noua filozofie de design şi pe modelele mid-range premium din gama Galaxy A. Primul model din această familie pe care îl testăm este Galaxy A8 (2018), echipat cu ecran fără margini, un corp realizat din sticlă şi un sistem dual camera, orientat mai degrabă către fanii selfie-urilor. Ce rămâne însă neclară este poziţionarea pe piaţă a lui A8, fiind parcă prea scump pentru mid-range-uri şi prea puţin dotat pentru segmentul high-end.

La o primă privire, Galaxy A8 se aseamănă foarte mult cu Galaxy S8. Ambele sunt realizate din sticlă pe ambele părţi, cu o ramă din aluminiu la mijloc, ambele beneficiază de „Infinity Display” cu format alungit şi margini subţiri în jurul său şi ambele au dimensiuni similare. La o analiză mai atentă însă, se vede unde este diferenţa de preţ. Ecranul lui Galaxy A8 nu este curbat la margini şi nici nu este la fel de mare sau la fel de performant. Acesta are astfel margini mai groase în laterale, iar faptul că întregul ecran este plat sparge iluzia unui adevărat „ecran infinit”.

Nici sticla de pe partea din spate nu este la fel de curbată precum cea de pe S8. Aceasta este doar puţin rotunjită la margini, însă acest lucru nu este obligatoriu un dezavantaj. Atunci când ţii Galaxy A8 în mână, suprafaţa de aluminiu de pe margini este mai mare şi mai puţin alunecoasă, oferind o experienţă de utilizare mai bună, în special dacă telefonul este folosit fără o husă. Cu toate acestea, recomandarea noastră ar fi să îl protejaţi totuşi, întrucât spatele din sticlă este foarte fragil, iar sticla se zgârie foarte repede chiar şi în utilizare normală.

blank

Camera foto de pe spate nu iese deloc în relief, iar sub aceasta a fost poziţionat un senzor de amprentă similar cu cel de pe S8, însă într-o poziţie orizontală. Din păcate, cele două componente sunt foarte apropiate şi nu de puţine ori poţi apăsa mai întâi pe obiectivul camerei în locul senzorului pentru amprentă.

Galaxy A8 păstrează însă câteva dintre elementele modelelor precedente, precum difuzorul poziţionat pe partea din dreapta, deasupra butonului power, jack-ul de căşti din partea de jos şi posibilitatea de a folosi telefonul cu două SIM-uri, alături de un card microSD. Samsung este unul dintre puţinii producători care încă preferă să ofere ambele funcţii simultan, poziţionând pe laterala din stânga locaşul pentru cartela SIM1, iar în partea de sus locaşul pentru card microSD şi SIM2.

blank

Dimensiunile lui A8 sugerează că cei care preferă să folosească telefonul cu o singură mână vor reuşi să facă asta destul de bine, însă anumite elemente din partea de sus a ecranului vor fi mai greu de atins pentru cei cu mâini mai mici. De asemenea, anumite funcţii de autentificare nu sunt tocmai bine puse la punct, lucru care ar putea aduce de la sine frustrări şi chiar accidente pentru cei mai neîndemânatici.

Specificaţii

Ecran: 5,6”, Super AMOLED, 2.220 x 1.080 pixeli, Gorilla Glass

Sistem de operare: Android 7.1.1 (Samsung Experience 8.5)

Chipset: Exynos 7885 Octa

Procesor: octa-core (2 x Cortex -A73 la 2,2 GHz + 6 x Cortex-A53 la 1,6 GHz)

Procesor grafic: Mali-G71

RAM: 4 GB

Memorie: 32 GB

Card: da

Date: HSPA, LTE

WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band

Bluetooth: 5.0, A2DP, LE, EDR

USB: USB Type-C

Cameră foto: 16 MP, f/1.7, flash LED

Filmare video: 1080p (1.920 x 1.080 @ 30 FPS)

Cameră foto frontală: 16 MP, f/1.9 + 8 MP f/1.9, , filmare 1080p (1.920 x 1.080 pixeli)

Baterie: Li-Ion 3.000 mAh

Dimensiuni: 149.2 x 70.6 x 8.4 mm

Greutate: 172 grame

Altele: senzor de amprentă, rezistenţă la apă şi praf IP68, jack audio

Ecran

Samsung s-a remarcat în ultimii câţiva ani ca producător ale celor mai bune ecrane de pe smartphone-uri de pe piaţă. În fiecare an, panourile sale câştigă distincţii de la unele dintre cele mai reputabile autorităţi din industrie, deci ne-am aştepta ca pe dispozitivele sale să găsim cele mai calitative componente. Astfel, Galaxy A8 are un ecran Super AMOLED foarte bun şi luminos, calibrat în modul „clasic” al Samsung. Practic, ecranul are o tentă de culoare mai rece, cu nuanţe de roşu accentuate.

blank

Din fericire, atunci când este privit din unghiuri laterale, ecranul nu pierde culorile decât în cele extreme, în care oricum este irelevantă acurateţea culorilor. Ce lipseşte ecranului de pe A8 faţă de S8 este suprafaţa cu force touch din partea de jos, folosită pentru utilizarea ecranului atunci când este în modul „always on”. Pentru a activa ecranul fără a apăsa pe butoane, Samsung a implementat atingerea de două ori a butonului home de pe ecran.

Ecranul lui A8 este foarte luminos, mult peste concurenţa din această categorie de preţ, însă Samsung nu încurajează utilizarea lui pe setarea maximă. În timp ce utilizatorul are opţiunea de a creşte luminozitatea până la 100%, peste 90% bara de setare este colorată în culoarea roşie, sugerând că poate apărea efectul de burn-in dacă este folosit prea mult la nivelul maxim.

Performanţă

Pe hârtie, Galaxy A8 se recomandă drept unul dintre cele mai performante smartphone-uri mid-range de pe piaţă. Acesta vine cu un procesor octa-core, care beneficiază de două nuclee rapide şi şase mai modeste, configuraţia internă fiind similară cu cea a unor procesoare high-end din urmă cu vreo 2 ani. Testele de performanţă confirmă acest lucru, Galaxy A8 (2018) fiind primul model mid-range pe care l-am testat care a depăşit un scor de 110.000 în testul de performanţă AnTuTu.

blank

Pe perioada testării nu am sesizat probleme de performanţă în niciun scenariu, dar asta este deja normal pentru un telefon peste medie din 2018. Interfaţa Samsung Experience pare să fi primit şi câteva optimizări în plus faţă de ce am primit pe S8 şi Note8 în trecut, fiind parcă ceva mai rapidă pe A8. Desigur, telefoanele high-end de la Samsung se comportă acum la fel sau chiar mai bine, întrucât au primit câteva actualizări pe parcursul lunilor care au trecut.

Singurul lucru cu adevărat dezamăgitor este faptul că telefonul nu oferă şi filmare în rezoluţie 4K. Nu este clar dacă avem de a face cu o limitare de la hardware-ul camerei, sau o limitare software forţată, întrucât procesorul şi stocarea sunt mai mult decât capabile să ofere aceste capabilităţi.

blankblank

Autonomie

Galaxy A8 este livrat cu un acumulator de 3.000 mAh, similar cu cel de pe Galaxy S8. Acesta reuşeşte să ofere o zi întreagă de utilizare normală şi se poate apropia chiar şi de o zi şi jumătate pentru cei care nu sunt dependenţi de telefon. Având în vedere că A8 şi Galaxy S8 sunt construite cu procesoare similare din punct de vedere al procesului de fabricaţie şi că au ecrane de dimensiuni similare, nu este de mirare că autonomia este similară. Este posibil însă ca A8 să poată funcţiona puţin mai mult la o singură încărcare, întrucât rezoluţia display-ului este puţin mai mică, lucru care rezultă în mai puţini pixeli de aprins şi mai puţin stres asupra procesorului grafic pentru afişarea conţinutului.

Software

În trecut, software-ul Samsung era cel mai mare dezavantaj al telefoanelor din gama Galaxy, însă acum, noul Samsung Experience pare să fie unul dintre cele mai mari atuuri ale sale. Avem de a face cu o interfaţă aerisită şi plăcută din punct de vedere vizual, cu multe opţiuni de personalizare şi cu un impact foarte mic asupra performanţei telefonului.

blankblank

Samsung a integrat însă în aceasta câteva dintre funcţiile pe care doreşte să le promoveze mai agresiv, precum Hello Bixby, care are un ecran dedicat în partea din stânga a interfeţei. Am văzut în trecut această funcţie şi pe S8 şi Note8, aceasta luând locul vechiului Google Now pentru afişarea de conţinut relevant pentru utilizator. Aici pot apărea articole de ştiri, elemente din calendarul personal, articole de pe Facebook, vremea şi multe altele. Din păcate, Google Now face o treabă mult mai bună, Bixby fiind astfel semi-inutil. De asemenea, funcţionalitatea Bixby Voice nu este disponibilă pe A8, apăsarea lungă a butonului Home de pe ecran chemând Google Assistant. Din fericire, nu mai există un buton fizic dedicat pentru Bixby.

blankblank

Ce este dezamăgitor însă la Galaxy A8 este modul în care au fost implementate soluţiile de autentificare. Telefonul beneficiază de recunoaştere facială folosind camera frontală, cât şi de un senzor de amprentă pe partea din spate. Niciuna dintre aceste opţiuni nu oferă însă o experienţă de utilizare plăcută. Senzorul de amprentă este prea mic pe verticală, fiind foarte greu de poziţionat de fiecare dată degetul în poziţia corectă pentru deblocare, în timp ce de multe ori software-ul sugerează că senzorul ar fi murdar, chiar dacă acesta nu este.

În privinţa recunoaşterii faciale, aceasta funcţionează doar atunci când lumina ambientală este puternică, atunci când lumina nu vine din spatele utilizatorului şi când poziţia utilizatorului este similară cu cea în care a fost înregistrată faţa.

blankblank

Nici atunci când totul este în condiţii ideale, cele două metode de autentificare nu funcţionează perfect, fiind destul de lente, mult mai lente decât pe alte dispozitive concurente.

Camera foto

Camera foto de pe Galaxy A8 este o surpriză plăcută, mai ales când pe lista de specificaţii tehnice nu este listată şi stabilizare optică pentru niciunul dintre senzori. În lumină naturală, imaginile sunt foarte detaliate, bine expuse şi cu greu ai putea vedea diferenţa între acestea şi unele realizate cu un smartphone de top de pe piaţă.

Desigur, camera frontală duală este marea atracţie a ui A8, iar aceasta nu dezamăgeşte. Modul portret este probabil cel mai bun pe care l-am testat până în prezent, decupând bine subiectul. Avantajul acestui sistem faţă de cele de pe camera de pe spate este faptul că subiectul este întotdeauna mai aproape, lucru care asigură detalii mai bune.

Şi performanţa pe timp de noapte a reuşit să impresioneze, însă nu obligatoriu din punct de vedere al calităţii imaginilor. Acestea sunt destul de luminoase, poate chiar supraexpuse uneori, însă adevăratul şoc este faptul că ies bine chiar şi fără stabilizare optică. Foarte puţine imagini au ieşit mişcate, lucru care spune multe despre performanţa procesorului de imagini de la Samsung.  Din păcate, detaliile se pierd, fiind aplicat un filtru agresiv de eliminare a zgomotului de imagine. Totuşi, pentru reţele de socializare, aceste imagini sunt perfect utilizabile. Focalizarea este mai buclucaşă pe întuneric, însă cu puţină răbdare pot ieşi fotografii bune chiar şi noaptea.

Concluzii

Galaxy A8 este un smartphone care ţinteşte puţin mai sus decât restul jucătorilor de pe piaţa mid-range premium, însă acest lucru îl duce într-o categorie de preţ cam mare. Alte companii vând la un preţ similar modele high-end precum OnePlus 5T. Chiar şi Samsung va începe să reducă Galaxy S8 la un preţ foarte apropiat odată cu lansarea lui S9, care este încă un telefon superior din toate punctele de vedere. Va fi interesant să urmărim atât evoluţia preţului lui Galaxy A8 (2018), cât şi strategia pe gama mid-range premium a celor de la Samsung pentru următorul an.

blank