Salariul minim
Economic, Featured

Salariul minim pe economie nu va mai fi impozitat. Veşti bune pentru români

Ministrul Economiei a anunţat că începând cu anul 2022, salariul minim pe economie nu va mai fi impozitat. Claudiu Năsui a precizat că iniţial măsura se va aplica doar pentru două sectoare din economie.

Salariul minim pe economie nu va mai fi impozitat începând cu 2022, potrivit unui proiect pilot anunţat de ministrul Economiei Claudiu Năsui. Potrivit ministrului, doar două sectoare din economie vor fi vizate.

Salariul minim pe economie nu va mai fi impozitat

Ministrul Economiei a explicat că începând cu 2022, românii vor plăti impozit doar pe suma care depăşeşte salariul minim pe economie.

„Dacă depăşeşti salariul minim eşti impozitat numai pe diferenţă. Cineva a luat salariul minim plus un leu este impozitat doar pe un leu, nu este impozitat pe 2300 şi un leu. Am reuşit să includem această măsură pentru anul 2022, într-un sector pilot. Agricultură şi pentru sectorul HoReCa”, a declarat ministrul la „Interviurile lui Vitalie”, potrivit Adevărul.

Reamintim că ministrul Claudiu Năsui a susţinut în repetate rânduri că trebuie să fie eliminate taxele pe salariul minim pe economie, precizând că angajaţii români îşi împart aproape jumătate de salariu cu statul.

„Primesc zilnic mesaje şi comentarii care întreabă despre măsura pe care deja o promovăm de mai bine de doi ani, respectiv #zerotaxepesalariulminim. Am vorbit constant despre asta: cea mai mare problemă economică a României este sărăcia. Povara fiscală mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii românilor de pe piaţa oficială a muncii şi chiar din ţară. Prea mulţi oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână. România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE, românii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul.

La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani. Acest lucru ar fi mai uşor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, însă adevărul este că, pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc şi TVA, accize şi alte taxe şi impozite. Acestea sunt câteva din motivele pentru care ne-am luptat să cuprindem această măsură în programul de guvernare.

Ceea ce am obţinut nu este ideal, dar este un început: din 2022 vom începe aplicarea măsurii în diferite sectoare ale economiei”, declara ministrul în urmă cu câteva luni.

În prezent, salariul minim pe economie este în prezent de 2.300 de lei, dar angajaţii primesc în mână, în urma reţinerii impozitului pe venit (10%) şi a contribuţiilor sociale (35%, din care 25% contribuţia la sistemul de pensii) aproximativ 1.400 de lei.

blank