Salariul minim
Social

Salariul minim european va fi implementat și în România. Câți bani vor câștiga angajații

Salariul minim european va fi implementat în România de la 1 ianuarie 2025. Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE a fost adoptată la 4 octombrie 2022,

Salariul minim european va fi implementat în România de la 1 ianuarie 2025. Niciun român nu va mai câștiga sub 500 de euro net, respectiv circa 2.500 de lei. Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE a fost adoptată la 4 octombrie 2022. Potrivit documentului, statele vor adopta măsurile necesare pentru a se conforma directivei până la 15 noiembrie 2024.

Salariul minim european, implementat în România

Statele membre UE cu salarii minime legale vor institui procedurile necesare pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime legale.Procesele de stabilire și actualizare vor fi ghidate de criterii stabilite pentru a contribui la gradul lor corespunzător de adecvare, în scopul atingerii unui nivel de trai decent, al reducerii sărăciei persoanelor încadrate în muncă, precum și al promovării coeziunii sociale și a unei convergențe sociale ascendente și al reducerii diferenței de remunerare între femei și bărbați.

Cum se va calcula salariul

Statele membre vor folosi valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale. În acest scop, ele pot folosi valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național.

Salariul minim

Ministerul Muncii analizează trei variante

Ministerul Muncii deja analizează trei variante. Prima variantă este cea în care leafa minimă garantată urmează să fie indexat cu rata inflației. Pe acest principiu, la o inflație de 7%, salariul ar crește cu minim 200 de lei, în acest an.

Salariul minim

A doua variantă prevede ca salariul minim garantat pe țara să fie majorat în funcție de coșul minim de cumpărături. Această variantă însă este puțin probabilă, având în vedere că nu există informații actualizate.

Cea de-a treia variantă vizează majorarea salariului minim în funcție de mediu pe țară. Mai exact, este vorba despre 50% din acest venit şi cel mai probabil se va merge pe această variantă.În această situație, România ar trebui să crească salariul minim brut cu cel puțin 400 de lei în următoarele luni, până la valoarea de minim 3.700 de lei.

blank