Economic, Stiri

Salariu mediu de 8.000 lei pe lună pentru angajaţii unei companii de stat

bani_in_buzunar_78056500

Angajaţii Hidro Tarniţa, compania de proiect pentru realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, vor avea în acest an un salariu mediu lunar de 7.910 lei/persoană, determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2014 publicat în Monitorul Oficial.

Calculat pe baza cheltuielilor cu salariile, câştigul mediu lunar pe angajat este de 7.384 lei.

Numărul mediu de salariaţi va fi de 16, iar numărul angajaţilor la finele anului va ajunge la 24.

Compania va investi în acest an 15,6 milioane de lei pentru pregătirea, dezvoltarea şi autorizarea proiectului hidrocentrale, iar cea mai mare parte a investiţiilor, respectiv 9 milioane de lei, va merge pentru achiziţia şi securizarea terenurilor.

Cheltuielile cu bunurile şi serviciile sunt de 3,3 milioane de lei, iar cele cu personalul, de 2,9 milioane de lei.

Compania va avea venituri totale de 6.000 de lei şi cheltuieli totale de 6.000 de lei, rezultând un profit brut zero.

În urmă cu o săptămână, Departamentul pentru Energie a anunţat că o echipă a Corpului de Control al Departamentului va analiza cheltuielile efectuate până în prezent pentru realizarea proiectului hidrocentralei de acumulare şi pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

‘Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a dispus astăzi /luni, 5 mai 2014, n.r./ Corpului de Control al Departamentului pentru Energie realizarea unei analize în privinţa cheltuielilor făcute până în prezent pentru realizarea proiectului hidrocentralei de acumulare şi pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti. Analiza va viza în principal activitatea Hidroelectrica. Şeful Corpului de Control are termen ca, până la sfârşitul acestei săptămâni, să prezinte ministrului concluziile sale’, potrivit sursei citate.

Proiectul de realizare a centralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti a fost discutat pentru prima dată în România în urmă cu aproximativ 40 de ani, când au fost efectuate şi cercetările pentru depistarea celui mai bun loc. Locul de construcţie al hidrocentralei a fost ales dintr-o serie de aproximativ 20 de locuri din toată ţara, datorită, printre altele, căderii foarte bune de apă şi a poziţionării.

Societatea Hidro Tarniţa SA a fost înfiinţată la 1 noiembrie 2013 pentru realizarea proiectului Centrala Hidroelectrica cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpusteşti, având ca acţionari Complexul Energetic Hunedoara SA şi SC DFEE Electrica SA.

În acordul de înfiinţare a Hidro Tarniţa s-a convenit ca acţionarii să aprobe, după înregistrarea societăţii, majorarea capitalului prin aport de capital, subscris şi vărsat integral în numerar de Complexul Energetic Hunedoara, DFEE Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Complexul Energetic Oltenia, astfel încât, după această primă subscriere, capitalul social al societăţii să reprezinte echivalentul în lei a 12 milioane euro, respectiv câte 2 milioane de euro (8,9 milioane lei) pentru fiecare dintre cei şase acţionari. AGERPRES

blank