Salariile bugetarilor
Actualitate

Salariile bugetarilor, majorate de la 1 ianuarie prin OUG

Salariile bugetarilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024. Vor beneficia inclusiv demnitarii României, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență.

Salariile bugetarilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență. Concret, salariile se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

Aşadar, în plin an electoral, Guvernul intenționează să majoreze salariile angajaților la stat, care şi aşa au venituri lunare foarte mari în coparaţie cu cei din privat. Ce este şi mai interesant, vor fi mărite inclusiv salariile demnitarilor, şi tot de la 1 ianuarie 2024.

Salariile bugetarilor, majorate de la 1 ianuarie

De proiectul de ordonanță sunt vizați și angajații din învățământ, care vor primi însă doar 13%. Procentul pentru educație este mult mai mic decât majorarea de aproape 40% promisă prin OUG 57, aprobată în perioada grevelor.

1. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

Demnitarii vor avea salarii cu 5% mai mari din ianuarie

Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, salariile celor care deţin funcţii de demnitate publică vor fi mărite de la 1 ianuarie.

2. Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

3. Cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:

începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
Salariile, pensiile şi angajările pentru 2024
Pe de altă parte, Guvernul va tăia și îngheța o serie de beneficii în sistemul bugetar, în anul 2024, conform proiectului.

Alte prevederi pentru 2024:

Guvernul majorează pensia minimă în 2024. Pensiile magistraților nu se actualizează cu rata inflației

Guvernul va suspenda angajările la stat pe posturile vacante sau temporar ocupate, cu mai multe excepții, potrivit.

Citește și  Cine este Klaus Iohannis, noul presedinte al Romaniei?

Ordonanța, AICI

blank