Salariile bugetarilor, condiţionate de performanţa economică. Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, anunţă că salariul minim „nu va mai fi crescut pe bază ad hoc, va fi legat de creşterea economică” şi că nu se va mai mări anvelopa salariilor la bugetari mai mult decât creşterea economică. „Mi se pare că e o chestiune de bun simţ pe care o facem, în condiţiile în care suntem o ţară în procedura de deficit excesiv şi ne-am angajat ca până în 2024 să revenim la 3%”, susţine el. Ghinea afirmă că nu este vorba despre o îngheţare a salariilor bugetarilor. „Dacă se măresc în linie cu creşterea economică, înseamnă că se măresc”, arată el.

Întrebat, miercuri, la prezentarea PNRR, dacă Guvernul are sau lucrează la o formulă de calcul pentru majorarea salariului minim, ţinând cont de creşterea economică, Ghinea a răspuns: „Salariul minim – şi asta este altă reformă – nu va mai fi crescut pe bază ad hoc, va fi legat de creşterea economică. Deci vom avea o formulă fixă de creştere a salariulului minim, de altfel e şi în linie cu dezbaterea la nivel european pe subiectul ăsta”.

Ghinea a mai fost întrebat dacă bugetarii vor avea salariile îngheţate în anii următori. „Ce spunem aici este că nu mai mărim anvelopa salariilor la buget, la bugetari, mai mult decât creşterea economică, respectiv creşterea veniturilor. Adică dacă vom creşte veniturile, PIB-ul şi veniturile la stat, atuncea putem să creştem şi salariile bugetarilor în acea marjă. Mi se pare că e o chestiune de bun simţ pe care o facem, în condiţiile în care suntem o ţară în procedura de deficit excesiv şi ne-am angajat ca până în 2024 să revenim la 3%. Nu poţi să şi revii la 3%, să creşti şi peste cât ai, în acest moment. Dar, dacă vom continua cu această creştere economică pe care o avem şi care este pronosticată bună, atunci putem să mărim în această linie şi salariile bugetarilor”, a explicat

Întrebat dacă până atunci salariile bugetarilor vor rămâne la nivelul de acum, Ghinea a replicat: „Nu este o îngheţare, încercaţi să scoateţi un cuvânt de la mine care nu există. Dacă se măresc în linie cu creşterea economică, înseamnă că se măresc”.