Niels Högel, fostul asistent medical din Germania care a mărturisit că a ucis 85 de oameni, a fost condamnat definitiv la închisoare pe viață de un judecător care a declarat că toate crimele acestuia sunt „de neînțeles”, relatează The New York Times.

Aceasta este a treia condamnare pentru Niels Högel, cel mai prolific criminal din Germania post-nazistă. Nu se știe exact câte persoane a ucis fostul asistent medical, însă este posibil ca numărul să fie mai mare decât crimele pe care Högel le-a recunoscut.

Anchetatorii bănuiesc că Niels Högel ar fi ucis cel puțin 300 de oameni, între anii 2000 și 2005, timp în care a lucrat la două clinici din nordul Germaniei. Bărbatul își resuscita pacienții după ce îi injecta cu cantități letale de medicamente, care să le provoace acestora un stop-cardiorespirator sau un infarct.

Procurorii l-au acuzat de 97 de crime, însă avocații apărării au susținut că doar 55 de crime îi pot fi atribuite fără îndoială lui Niels Högel.

În fața judecătorilor, bărbatul a venit cu un bilețel pe care și-a scris un mesaj în care își cere scuze famililiilor celor pe care i-a ucis. „Vreau să îmi cer sincer iertare pentru ce v-am făcut tuturor”, a spus el.

Pentru familiile victimelor nu există însă niciun fel de consolare, mai ales că Niels Högel a fost judecat și condamnat la aproape 20 de ani de la prima crimă. „Este un mincinos patologic”, a declarat Chrstian Marbach, al cărui bunic i-a căzut victimă lui Niels Högel.

Timp de 6 ani, nimeni nu şi-a dat seama de ce se întâmplă. Bărbatul fost prins abia în 2005, când injecta un medicament neprescris unuia dintre pacienţi. Deja 130 de oameni muriseră sub supravegherea sa.

Criminalul care și-a recunoscut acum faptele a fost condamnat, în 2008, la 7 ani de închisoare pentru tentativă de omor şi, în 2015, într-un alt proces, a primit închisoare pe viaţă după ce a fost găsit vinovat pentru două omucideri şi două tentative de omor.

germania asistent medical criminal in serie niels hoegel