Cultura, Stiri

S-au acordat premiile Festivalului de Film Comedy Cluj

Premiul de Excelenţă pentru cuplul tată-fiică Amza şi Oana Pellea…

Oana PelleaCluj

Premiul de Excelenţă acordat în cadrul Galei de la Cluj a fost unul dublu şi i-a revenit cuplului tată-fiică Amza şi Oana Pellea. „Am luat premii multe. Am avut privilegiul să primesc o decoraţie din partea Majestăţii Sale Regele Mihai. Dar cel mai drag premiu este cel de aici. Până acum am luat premiu singură; acum am bucuria să primesc acest premiu decernat mie şi lui Amza, tatălui meu. Sunt mai mult decât onorată de decizia Festivalului de a ne acorda acest premiu”, a mărturisit actriţa în preziua Galei. „Tatăl meu spunea că din umor ne vine salvarea; acum poate că mi-aş dori să fim puţin mai serioşi. Să ne „salvăm” mai serios. Dar să nu renunţăm la umor pentru că e mare lucru…Şi autoironia este şi mai mare lucru.”

În seara aceasta, pepagina ei de Facebook, Oana Pellea a adăugat: „Mulţumesc Clujului şi mulţumesc Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj, festival iniţiat de domnul Sorin Dan şi sub direcţia domnului Horaţiu Dan, pentru acordarea dublului Premiu de excelenţă – Amza şi Oana Pellea. Premiul îl împart cu tata, dar excelenţa îi aparţine în totalitate lui Amza”.

Oa na Pellea Cluj1

De altfel, în festival au fost două momente legate de acest Premiu de Excelenţă. Proiecţia filmului „Nea Mărin Miliardar”, la Cinema Florin Piersic şi, separat, la Cinema Victoria, proiecţia filmului „Am o slujbă naşpa rău”, în care unul dintre roluri este jucat de Oana Pellea. Spectacolele au avut loc cu casa închisă. „Cel mai mirat ar fi fost Amza”, a comentat Oana Pellea fenomenul. „Pentru că el ştia foarte bine ce face şi unde se poziţiona, dar nu a crezut niciodată că filmul se va bucura de o asemenea popularitate şi se va vorbi de el peste ani… Trebuie să spun că sunt extrem de bucuroasă, mai ales că în decembrie se fac 30 de ani de când el nu mai e pe pământ.” Urcând pe scenă pentru a primi trofeul Oana Pellea a fost vizibil emoţionată. „Excelenţa îi aparţine lui Amza”, a spus actriţa, cu ochii în lacrimi. Oana Pellea a primit trofeul din partea regizorului de teatru Mihai Măniuţiu.

comedy-cluj-

Gala de închidere Comedy Cluj a însemnat şi spectacol eveniment The Chaplin Project. După succesul de anul trecut, Serge Bromberg a revenit la Comedy Cluj cu un cine-concert de excepţie care ne-a purtat de această dată prin filmografia lui Charlie Chaplin, acompaniată de muzică live şi prezentată în maniera inconfundabilă a marelui cineast, restaurator şi muzician. Întrucât în 2014 va avea loc centenarul naşterii personajului Charlot, Lobster a lansat un lung proiect de restaurare a filmelor din această perioadă, intitulat Chaplin Project. Serge Bromberg a venit la Cluj cu magnifica restaurare a două scurtmetraje de Charlie Chaplin. De asemenea, în cadrul cine-concertului a fost proiectat şi un scurtmetraj rar al lui Max Linder, „Max dans un taxi”, conservat la Praga de Arhiva Naţională de Film.

Festivalul Comedy Cluj a însemnat şi competiţie. După nouă zile de proiecţii a peste 130 de filme din 35 de ţări, Festivalul Internațional de Film „Comedy Cluj” a acordat trofeul pentru Cel mai bun film producţiei „Paulette” (Franţa, 2012, regia Jérôme Enrico). Cea mai bună regie i-a revenit lui Matteo Garrone pentru „Realitate” / Reality (Italia, 2012) iar Premiul pentru Cea mai bună interpretare (rol principal) a mers în Olanda la Ton Kass (pentru filmul „Matterhorn”). Premiul publicului l-a luat filmul britanic „Quartet” (Marea Britanie, 2012), primul film regizat de Dustin Hoffman.

blank