Actualitate, Featured

S-a stabilit! Cel mai mare spital din România va avea 2000 de paturi şi va costa 300 de milioane de euro!

Primăria Capitalei a stabilit unde se va construi cel mai mare spital din România. Acesta va fi ridicat la zece kilometri de aeroportul Otopeni. Terenul găsit de Primăria Capitalei are peste patru hectare şi este la doi paşi de autobaza RATB din Pipera.

Spitalul Metropolitan pentru care s-au început deja studiile de fezabilitate, va fi prima unitate medicală construită de la zero în ultimii treizeci de ani. Va fi un mini-oraş dedicat medicinei. Campusul medical va avea pe lângă un spital cu aproape două mii de locuri şi blocuri în care vor locui medicii şi asistentele. Va exista şi un hotel unde se vor caza rudele pacienţilor, iar în incinta unităţii medicale vor fi magazine.

Terenul găsit de Primăria Capitalei se întinde pe aproape 46 de mii de metri pătraţi. Asta înseamnă patru terenuri de fotbal, de dimensiuni normale, puse cap la cap. De la noul spital şi până la aeroportul Otopeni sunt doar 13 kilometri, iar distanţa poate fi parcursă folosind o ambulanţă, de exemplu, în mai puţin de zece minute.

Construcţia spitalului ar urma să coste aproximativ 300 de milioane de euro, iar majoritatea banilor ar urma să vină de la Uniunea Europeană.

Cu două mii de paturi, Spitalul Metropolitan va avea o capacitate apropiată de spitalul AKH din Viena, cel mai mare din Europa. Clinica din Austria se întinde, însă, pe 24 de hectare. Cel mai mare spital din lume se află, însă, în China. Clinica Universitară din Henan are şapte mii de paturi, 350.000 de internări anual, iar zilnic tratează ambulatoriu 22.000 de pacienţi.