RCA
Actualitate

S-a schimbat legea RCA! Decizie pentru absolut toţi şoferii din România

S-a schimbat legea privind RCA. Șoferii trebuie să știe care sunt noile reguli în ceea ce privește polița auto. Reprezentanții ASF au venit cu informații importante în acest sens.

Noi vești despre poliţele RCA. Acestea pot fi cumpărate în avans cu două luni după modificarea Normei 20. În plus, denunţarea poliţelor Euroins ar putea fi prelungită cu 90 de zile. Informația a fost furnizată de Valentin Ionescu. El este şeful Direcţiei Generale Asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Proiectul de normă pe care ASF l-a promovat, l-a aprobat şi a fost şi publicat în Monitorul Oficial are în vedere modificarea prevederilor articolului 13 din Norma 20. Prin această normă este reglementată perioada în care contractul de RCA poate intra în valabilitate de la momentul încheierii acestuia”, a spus acesta.

Termen pentru RCA de 60 de zile

Prin propunerea de modificare se are în vedere prelungirea cu

30 de zile a termenului prevăzut. Ca urmare, termenul maxim pentru intrarea în vigoare a contractelor RCA în acest momen s-a majorat la 60 de zile pentru încheierea contractului.

„Deci se poate încheia contract RCA de către posesorii poliţelor Euroins şi nu numai, de către alţi posesori de poliţe RCA care doresc să-şi reînnoiască din timp contractul RCA cu 60 de zile maximum”, a explicat Valentin Ionescu, conform Agerspres.

ASF vrea ca șoferii să schimbe polițele din timp

Vechea regulă din normă era de 30 de zile. În plus, obligativitatea intermediarilor şi a societăţilor de asigurări era aceea de a anunţa posesorii de poliţă RCA cu 30 de zile înainte că le expiră poliţa. Din acel moment, depindea de fiecare posesor de poliţă dacă o reînnoieşte imediat ce a primit mesajul de la broker sau cu câteva zile înainte.

„Înţeleg că media este undeva cu 4-5 zile înainte – 1 săptămână a celor care îşi reînnoiesc poliţa RCA. Dar, având în vedere situaţia cu poliţele de la Euroins, am vrut să dăm un segment mai mare de timp, ca să nu avem un blocaj potenţial operaţional în piaţă, celor care au aceste poliţe, să le schimbe din timp”, a spus oficialul ASF.

RCA

Măsurile care reduc presiunea asupra șoferilor

Citește și  CCR, lovitură pentru Liviu Dragnea: Comisia de anchetă a SPP, neconstituțională

ASF a dorit, astfel, să reducă presiunea care ar putea fi generată de reînnoirea unui număr mare de poliţe RCA într-o perioadă scurtă de timp.

„Pe lângă modificarea Normei 20, cu extinderea termenului de preschimbare a poliţei de la 30 la 60 de zile înainte, o altă măsură propusă de noi a fost un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care propunem iniţiatorului Ministerul de Finanţe şi Guvernul României aprobarea prelungirii denunţării valabilităţii poliţelor Euroins cu încă 90 de zile”, a spus acesta.

Prelungirea cu 90 de zile a asigurărilor Euroins

El a explicat că, în acest moment, în Legea 85, există termenul de denunţare a tuturor poliţelor Euroins, mai puţin a celor de garanţii, la 90 de zile de la declanşarea procedurii de faliment. Acest termen ar fi fost 8 septembrie.

„Având în vedere calculele pe care le-am făcut şi faptul că estimăm, dar în funcţie şi de denunţările care se fac zilele acestea, estimăm că vor rămâne peste 1.500.000 de poliţe valide la 8 septembrie”, a spus acesta.

El a explicat că lunile de vârf de preschimbare a contractelor RCA sunt de obicei luni de toamnă – octombrie, noiembrie, decembrie. De aceea, în vederea scăderii acestui număr şi pentru a avea oportunitatea ca cetăţenii care au RCA să îl preschimbe liniştiţi a fost propus acest proiect de ordonanţă de urgenţă.

Oficialul ASF a mai spus că, dacă termenul de denunţare va fi extins până în decembrie, ar scădea cu mult numărul de poliţe valabile. Acestea ar fi undeva la 700.000 – 800.000 de la 1,5 – 1,6 milioane de poliţe. Cifra, a spus el, poate fi absorbită de piaţă fără probleme mari, având în vedere că mai sunt doar şase companii de asigurări autorizate pe RCA şi două pe paşaport european.

blank