La nici 10 zile după ce un MiG 21 Lancer se prăbuşea în judeţul Călăraşi, un alt avion militar a căzut astăzi, în zona comunei Nicolae Bălcescu din judeţul Bacău. Cei doi piloţi s-au catapultat şi au fost recuperaţi de echipele de salvare.

Avionul prăbuşit la Bacău este de tipul IAR 99 Şoim cu dublă comandă şi aparţine Bazei Aeriene 95 ”Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” din Bacău. Aeronava s-a prăbuşit în jurul orei 13:30, în zona comunei Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău, deasupra lacului de acumulare Galbeni. Cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze..

”Avem un avion prăbuşit, IAR 99,” a declarat pentru Mediafax, ministrul Apărării Mihai Fifor. ”Au început procedurile specifice. Piloţii s-au catapultat, SUNT BINE. Urmează procedurile specifice, vă ţinem la curent.”

Mai multe echipaje de Poliţie şi de la ISU Bacău au plecat în zona în care s-a produs accidentul aviatic. De asemenea, ministrul Apărării Naţionale Mihai Fifor, împreună cu şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, au plecat spre locul prăbuşirii avionului.

“Cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze, echipele de salvare sunt în legătură cu ei şi au început deja operaţiunile de recuperare,” anunţă MApN, printr-un comunicat remis agenţiei Mediafax. ”Conducerea Bazei 95 Aeriană a pus în aplicare de urgenţă planul de intervenţie în astfel de situaţii.” 

Primarul din Letea Veche, Petru Dochiei, a declarat pentru Mediafax, că epava avionului ar fi căzut în lacul de acumulare Galbeni – Letea Veche.

Cei doi piloţi care s-au prăbuşit luni sunt comandorul Marcel Breşug, şeful de stat major al Bazei 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” şicăpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-şef zbor din cadrul aceleiaşi unităţi militare, precizează Ministerul Apărării Naţionale.

”Piloţii au fost recuperaţi de echipele de căutare-salvare ale bazei aeriene şi se află în stare stabilă,” potrivit paginii de Facebook a MApN. Unul dintre piloţi a fost dus cu un elicopter SMURD la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” din Bucureşti. Cel de-al doilea, a fost transportat la acelaşi spital, cu un avion de tip C-27J Spartan, din cadrul Forţelor Aeriene Române, configurat pentru evacuare medicală.

Al doilea pilot al avionului IAR 99 prăbuşit la Bacău e transpoortat la spitalul din Bucureşti

”Comandorul Breşug, în vârstă de 41 ani, are la activ peste 1.000 de ore de zbor pe aeronava IAR 99 Şoim, iar căpitan-comandorul Pena, în vârstă de 40 de ani, are o experienţă de zbor de aproape 450 de ore pe aeronava menţionată,” se menţionează în comunicatul ministerului. ”Aeronava militară decolase în jurul orei 13.20 din baza aeriană pentru a executa un zbor de verificare tehnică. După aproximativ 10 minute de zbor, piloţii s-au catapultat, aeronava prăbuşindu-se în zona menţionată, în afara ariilor locuite.”

O comisie de tehnică va investiga împrejurărilor producerii acestui incident aviatic şi a fost sesizat Parchetul Militar. Totodată, potrivit procedurilor-standard, au fost sistate zborurile cu acest tip de aeronavă până la finalizarea anchetei de specialitate.