Featured, Life

S-a jurat, în fata preotului, că nu mai bea alcool, decat… 1 litru bere/zi

Document inedit într-o biserică din Tăşnad. Un bărbat a jurat că nu mai bea decât un litru de bere pe zi, până în decembrie 2020 şi pentru asta a avut nevoie de certificat cu număr, semnătură şi parafă din partea Bisericii Ortodoxe. Un preot a declarat că jurământul „certificat” este o practică des întâlnită în localitatea sătmăreană şi are ca scop convingerea angajatorilor să aibă încredere în cei care au jurat în biserică să nu mai bea peste măsură.

Preotul paroh Marian Crainic, fost protopop de Carei, a „certificat” un jurământ al unui individ care are probleme cu alcoolul. Bărbatul s-a jurat că nu mai bea până în decembrie 2020, decât un litru de bere zilnic.

„Prin prezenta, noi, Oficiul Parohial Tăşnad, adeverim că domnul D. Otillo, din Tăşnad, judeţul Satu Mare, a depus jurământ ca începând de azi, 17.06.2019, ora 0.00, şi până la Crăciunul din 2020, nu pune alcool în gura lui, în afară de un litru de bere pe zi. Aşa să-i ajute Dumnezeu”, se arată în documentul obţinut de PresaSM.

Potrivit unui preot, jurământul cu certificat este o practică des întâlnită în localitatea sătmăreană:

„Este o practică în zona Tăşnadului ca ţiganii să uite de băutură. Variantele sunt multiple: deloc, 100 ml de tărie, două sticle de bere, 500 ml de vin etc. Ideea este că ei cer adeverinţă din două motive: să le arate potenţialilor angajatori că nu consumă deloc sau consumă cu moderaţie alcool”, a declarat preotul.