S-a hotarat: animalele lui Nutu Camataru, duse la Zoo
Actualitate, Ultima Ora

Animalele lui Nutu Camataru, duse la Zoo

S-a hotarat: animalele lui Nutu Camataru, duse la Zoo

S-a hotarat: animalele lui Nutu Camataru, duse la Zoo
S-a hotarat: animalele lui Nutu Camataru, duse la Zoo

Cei patru lei si doi ursi ai lui Nutu Camataru vor fi luati miercuri de pe proprietatea acestuia si vor fi dusi la Gradina Zoologica Bucov din Ploiesti, a anuntat asociatia de protectie a animalelor, Vier Pfoten. Potrivit Vier Pfoten, in cursul zilei de miercuri, reprezentantii Inspectoratului General al Politiei, Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si cei ai Garzii Nationale de Mediu vor prelua animalele salbatice confiscate de la Ion Balint, cunoscut drept Nutu Camataru, pentru a fi duse la Zoo Bucov, Ploiesti. Animalele preluate de la Nutu Camataru vor adapostite temporar in amplasamentele existente la Zoo Bucov, specialistii Vier Pfoten urmand sa asigure logistica si buna desfasurare a operatiunilor de trachilizare si transport. De asemenea, reprezentantii Vier Pfoten analizeaza “mai multe posibile solutii” privind adapostirea permanenta a animalelor ce vor fi preluate de la Nutu Camataru, printre care transferul celor patru lei in rezervatia Lionsrock din Africa de Sud, transferul ursilor intr-una din rezervatiile organizatiei din Europa sau amenajarea unui amplasament la Zoo Bucov, “dupa cele mai inalte standarde internationale privind bunastarea animalelor”.

Animalele au fost bine intretinute, insa nu aveau carnete de sanatate si nici alte documente care sa ateste ca erau detinute legal si ca au fost sub supravegherea unui medic veterinar. Salutam viteza de reactie a autoritatilor in acest caz si speram ca aceasta rapiditate sa se manifeste si in cazul altor animale salbatice detinute ilegal in captivitate privata”, a spus Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte Vier Pfoten.

 

Nu doar ursi si lei…


Potrivit legislatiei, detinerea in captivitate a animalelor salbatice este permisa persoanelor fizice numai cu acordul scris al ANSVSA si pe o perioada de timp limitata. “Incalcarea prevederilor legale privind detinerea si comercializarea animalelor salbatice este infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an, sau cu amenda penala de la 500 de lei la 10.000 lei si confiscarea animalelor”, au explicat reprezentantii Vier Pfoten. Astfel, Comisarii Garzii de Mediu au constatat ca cei patru lei si cei doi ursi de pe proprietatea lui Nutu Camataru sunt detinuti ilegal, reprezentantii institutiei precizand ca animalele vor fi ridicate si relocate. Mai mult, surse din randul anchetatorilor au declarat ca, in urma perchezitiilor efectuate la ferma lui Nutu Camataru au gasit, pe langa ursi si lei, doi cerbi carpatini, 20 de caini de rasa, 30 de cai de rasa, dintre care unii sunt pursange olandezi al caror pret ar ajunge la 100.000 de euro, precum si mai multe pasari exotice. Totodata, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) au declarat ca institutia nu emite persoanelor fizice autorizatie pentru detinerea de animale salbatice. “Emitem autorizatie de mediu numai pentru gradini zoologice si centre de reabilitare si ingrijire a animalelor salbatice”, a spus Mirela Pantilie, directoarea Directiei Biodiversitate din ANPM.

Amintim ca liderii clanului Camatarilor, Ion si Vasile Balint, precum si Radu Cristian Rosca, liderul gruparii Sportivilor, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile in urma unei decizii din 23 februarie a Tribunalului Bucuresti.