Featured, International

S-a decis: Aurul Slovaciei rămâne la Londra

La finalul săptămânii trecute, puterea din Slovacia a încercat de patru ori, fără succes, să treacă prin parlament legea care sa permită reptarierea rezervelor de aur care se află al Londra, într-o sesiune specială a parlamentului. Opoziția, care a reușit să câștige președinția la alegerile din acest an, susținând-o pe ONG-ista Zuzana Caputova, a arătat că adoptarea legii reptrierii de aurul nu ar avea niciun efect, câtă vreme decizia aparține Băncii Naționale a Slovaciei, care este independentă…

S-a decis: Aurul Slovaciei rămâne la Londra

La finalul lunii noiembrie, Robert Fico, fost premier înlăturat de protestele din 2018 și lider al Partidului Social Democrat (aflat la putere), a inițiat un proiect de lege pentru repatrierea aurului din Marea Britanie. Argumentul lui Fico este că istoria a arătat că nu poți avea încredere nici în aliați.

”După Acordul de la Munchen din 1938, nu mai poți avea încredere nici în cei mai apropiați aliați. Vă pot garanta că, dacă se va întâmpla ceva, nu vom vedea niciun gram din acest aur. Să ne mișcăm cât de repede putem”, a spus Fico. Fostul premier a adus în discuție incertitudinile legate de Brexit și creșterea tot mai redusă a economiei globale.

Discuțiile legate aur au început în Slovacia la scurt timp după ce Polonia a repatriat circa 100 de tone de aur, depozitat până acum la Banca Angliei. Mai mule bănci centrale au început să-și sporească rezervele de aur. Serbia a cumpărat 9 tone de aur în octombrie 2019. Polonia a cumpărat 100 de tone de eur în 2018, ajungând la rezerve totale de 228,6 de tone de eur. ”Aurul este simbolul puterii unei națiuni”, a spus guvernatorul băncii centrale din Polonia, Adam Glapinski. Slovacia are rezerve totale de 31,4 tone de aur.

blank