Rezerva de aur a României încă se află la Londra în prezent, iar „varianta rațională” pe care merge Banca Națională este ca aurul să rămână tot la Londra, a declarat sâmbătă,  Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR.

„Ați văzut dvs legea în Monitorul Oficial?” a spus Adrian Vasilescu, întrebat dacă BNR nu avea obligația de a fi repatriat deja aurul.

În ultimii doi ani, fostul guvern PSD a pledat și a acționat pentru ca rezervele de aur ale României care se află depozitate la Londra să fie repatriate. S-a dat o lege în acest sens, care a fost contestată la Curtea Constituțională, iar CCR a considerat că nu încalcă legea fundamentală, prin urmare, legea a ajuns la președinte, care a retrimis-o la Parlament, acolo unde se și află în prezent, a explicat Adrian Vasilescu.

„Niciun partid nu este atât de sinucigaș, încât să se amestece în felul acesta în viața aurului vânzând ceva, măcar un gram. Partidul care vinde un gram de aur din România, unde există un cult al aurului teribil, iese din istorie”, a spus Adrian Vasilescu.

El consideră că toată „tevatura” cu repatrierea aurului s-a făcut pentru că politicienii aflați la putere atunci voiau să șicaneze Banca Națională.

Adrian Vasilescu a explicat că până și Nicolae Ceauşescu a dus câte 10 tone de aur în capitala britanică, timp de trei ani la rând. „O prietenă m-a întrebat: Vreau să știu, Ceauşescu a dus aurul la Londra? Eu am răspuns că da. Cât? Păi a dus mai mult. A fost o perioadă de trei ani consecutivi când a dus câte 10 tone de aur în fiecare an, pentru că într-un avion încap 10 tone de aur. A dus un avion într-un an, în altul următor a dus încă 10 tone, în anul celălalt încă 10 tone. Și atunci, prietena mea a spus: M-ai lămurit. Ăștia bat câmpii cu aducerea aurului în țară. Era un fel de a judeca…Și Ceauşescu a dus aur acolo”, a punctat consilierul guvernatorului BNR în emisiunea „În fața ta”.

Inițiator al legii de repatriere a aurului a fost senatorul PSD Șerban Nicolae alături de fostul lider social-democrat Liviu Dragnea.