Cunoscutul antibiotic Moldamin va fi găsit din nou în farmaciile din țară, după 4 ani în care acesta a lipsit de pe piața locală, din cauza sistării producției.

Deținătorul autorizației de punere în piață, compania Antibiotice Iași, a reînceput fabricarea lui, potrivit unui anunț publicat pe site-ul propriu. Moldaminul se vinde doar cu rețetă și sub supravegherea medicului, soluția finală se obține, potrivit prospectului, amestecând pulberea din recipient cu 9 mg soluție clorură de sodiu(ser fiziologic). În farmacii, un flacon costă circa 30 de lei.

Cu denumirea științifică benzatin benzilpenicilina sau penicilina G benzatinică, Moldamin este un antibiotic din clasa penicilinelor, derivat de la benzilpenicilină, utilizat în tratamentul unor infecții bacteriene. Printre acestea se numără: sifilisul, faringita streptococică, difteria, erizipelul și framboesia.

Potrivit informațiilor oferite de platforma de comunicare a farmaciștilor și specialiștilor în domeniul farma (www.paginafarmacistilor.ro) principalul avantaj al acestuia, față de alt antibiotic din aceeași clasă, este solubilitatea scăzută(0,02%) care asigură resorbția lentă și prelungită, timp de mai multe zile, proprietăți care-i conferă calitatea de penicilină depozit. Aceasta penicilinemie prelungită nu este însa destul de crescută ceea ce îl face indicat în special în infecții cu germeni foarte sensibili si constant sensibili la penicilina: streptococ beta-hemolitic si Treponema Palidum.