Vladimir Putin. Trebuie să accepte
International

S-a anunțat victoria Ucrainei! Veste cumplită pentru Vladimir Putin. Trebuie să accepte

În războiul din Ucraina, cele două tabere vor continua să lupte, Rusia încercând să nu piardă, iar Ucraina făcând tot ce poate pentru a câștiga. Comunitatea internațională nu poate decât să spere la o încetare a focului și la o retragere a Rusiei. Dar, câtă vreme  Vladimir Putin este la putere, acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

Precum o echipă de fotbal de la Cupa Mondială care se confruntă cu eliminarea, fără victorie, Vladimir Putin rămâne fără opțiuni.

Singurul lucru la care mai poate spera președintele rus în această etapă a războiului este să împiedice Ucraina să împingă forțele sale înapoi în Rusia, potrivit unei analize publicate de 19fortyfive.

În acest moment, Rusia se află în defensivă și speră că poate trece iarna cu forțele sale intacte. Dacă poate face asta, Rusia speră că armata sa, slab pregătită, se va transforma într-una de luptători adevărați, care vor relua inițiativa în primăvară. Dar Rusia este prost condusă.

Generalii ruși știu că superiorii lor, civili, sunt incompetenți, ofițerii și subofițerii de pe teren nu sunt pregătiți pentru un război de lungă durată, iar soldații de rând au moralul la pământ. Atacurile ruse cu rachete împotriva infrastructurii civile sunt singurul lucru care funcționează acum pentru Moscova, iar aceste tactici nu fac decât să consolideze determinarea ucrainenilor.

O situație imposibilă pentru liderul de la Kremlin

Armata lui Putin a eșuat la Kiev, Donbas, Harkov și la Herson. Trupele primesc ultimatumuri de la ofițerii din eșaloanele superioare în loc de un feedback pozitiv care le-ar putea îmbunătăți tactica. Speranțele lui Putin sunt tot mai departe de realitățile de pe câmpul de luptă, iar el pare lipsit de compasiune în fața pierderilor tot mai mari suferite de forțele ruse.

Putin se află acum într-o situație imposibilă, mai dificilă decât cea a președintelui american Lyndon B. Johnson, în timpul războiului din Vietnam. Johnson a vrut să evite înfrângerea cu orice chip, dar lipsa lui de cunoștințe despre ceea ce înseamnă un război de gherilă, în junglă, a condamnat efortul de război al Americii.

Fără victorie în 2022

La Moscova, frica a luat locul încrederii. Nimeni nu vrea să critice pe față războiul lui Putin, dar elitele știu că acest război a fost un dezastru. Tatiana Stanovaia, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat pentru CNBC că victoria Rusiei este irealizabilă.

„Pentru prima dată de la începutul războiului, oamenii încep să ia în considerare cel mai rău scenariu, că Rusia poate pierde, și nu înțeleg cum mai poate Rusia să iasă din acest conflict, fără a fi distrusă”, a spus Stanovaia.

Afacerile militaro-civile sunt importante pentru rezultatul războaielor

Există și o mare prăpastie privind credibilitatea: ceea ce spun Putin și oamenii de la Kremlin este foarte diferit de ceea ce oamenii văd în realitate. Acest lucru încalcă un alt principiu al războiului, și anume că publicul larg trebuie să acorde sprijin adecvat efortului militar.

Afacerile militaro-civile sunt importante pentru rezultatul războaielor. Pierderea poate duce la disidență. S-ar putea să nu vedem proteste pe străzile Moscovei, dar oamenii știu perfect că sunt mințiți.

În plus, Zelenski nu are de gând să renunțe. El cere restabilirea frontierelor originale ale Ucrainei, daune de război plătite de Rusia și tribunale pentru crime de război împotriva liderilor ruși care au ordonat atacuri civile. Vladimir Putin nu ar fi niciodată de acord cu acești termeni.

blank
blank