O nouă rachetă
International

Rușii au început să își doteze elicopterele cu o nouă rachetă aer-sol „Project 305”

Aviația Forțelor Ruse a început să întrebuințeze o nouă rachetă de aviație „Project 305”, pentru a distruge instalațiile militare importante din Ucraina, anunță agenția de presă rusă RIA Novosti.

O nouă rachetă, considerată de mare precizie, a intrat în arsenalul elicopterelor de luptă rusești, care participă la conflictul din Ucraina. Racheta, care este întrebuințată pentru distrugerea unor ținte importante, funcționează în mai multe moduri, inclusiv “lovește și uită”, asigurând o precizie ridicată a loviturilor aeriene.

„Ca parte a operației militare speciale din Ucraina, Aviația Forțelor Terestre din Federația Rusă a început să folosească noile rachete dirijate ușoare multifuncționale Produs 305.

Acestea sunt lansate de la bordul elicopterelor de atac Mi-28NM împotriva unor ținte importante ale trupelor ucrainene, cum ar fi depozitele de muniții, combustibili și lubrifianți”, a menționat sursa.

Faptul că elicopterele de atac rusești au primit în dotare noua rachetă dirijată ușoară multifuncțională Produs 305 a fost anunțat în luna august 2021. Pe lângă elicopterele de atac Ka-52M și Mi-28NM, aceasta poate fi întrebuințată și de elicopterele Mi-8AMTȘ-VN Sapsan, destinate pentru desantarea grupărilor Spetsnaz și sprijinirea acestora din aer.

Potrivit datelor cunoscute, racheta este foarte compactă, având o greutate totală de 105 kilograme și un focos de 25 de kilograme, potrivit defenseromania.

Aceasta are o rază de acțiune de 14,5 kilometri, până la care garantează distrugerea vehiculelor blindate și a adăposturilor adversarului, în orice moment al zilei și în orice condiții atmosferice. Racheta lovește cu precizie atât amenajări genistice, cât și vehicule blindate, inclusiv tancuri de bază.

blank