Featured, International

Rușii au ieșit la protest, pentru a-l susțien pe guvernatorul arestat pentru crimă

Rușii au ieșit la protest: Cel puţin 10.000 de manifestanţi au ieşit sâmbătă în stradă în oraşul Habarovsk pentru susţinerea guvernatorului provinciei cu acelaşi nume din extremul orient al Rusiei, arestat săptămâna trecută ca suspect de crimă.

Serghei Furgal, membru al Partidului Liberal Democrat, a câştigat în 2018 alegerile din provincie în faţa unui contracandidat din formaţiunea de guvernământ Rusia Unită, care îl susţine pe preşedintele Vladimir Putin.

După arestare, guvernatorul a fost dus la Moscova, unde se află acum în arest preventiv.

El este suspectat de implicare în organizarea asasinatelor mai multor oameni de afaceri, în urmă cu 15 ani, şi ar putea fi condamnat la închisoare pe viaţă.

Demonstranţii din Habarovsk au mărşăluit pe şoseaua care traversează oraşul. Unii au cerut eliberarea lui Furgal, alţii – un proces deschis şi transparent.

Proteste și după succesul referendumului lui Putin

Svetlana, o manifestantă între două vârste, care purta mască de protecţie, a declarat agenţiei Reuters că localnicii nu sunt descurajaţi de acuzaţiile la adresa guvernatorului şi că mulţi politicieni ruşi au un trecut întunecat, deoarece ultimii ani ai Uniunii Sovietice au fost marcaţi de corupţie şi infracţiuni. 


”Oamenii au venit aici pentru a-şi apăra dreptul la vot: l-am ales, aşa că daţi-ni-l înapoi”, a cerut ea.

Rușii au ieșit la protest şi după succesul referendumului constituţional de acum trei săptămâni, care îi permite lui Putin să rămână la putere încă 16 ani.

Săptămâna trecută, la Moscova au fost arestaţi zeci de protestatari din câteva sute.Cu o săptămână în urmă, la Habarovsk a avut loc un alt
protest neautorizat, cu 10.000 până la 12.000 de participanţi.


blank