Ucraina
International

Rusia va declanșa o ofensivă „dură și consistentă” după ce referendumurile din Ucraina se vor încheia. Opinia unui fost șef al Statului Major

Generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al armatei române a vorbit despre următorul pas al Rusiei după ce referendumurile pentru anexarea unor zone din Ucraina se vor încheia. El a susținut că la sfârșitul acestei săptămâni va avea loc „o ofensivă dură și consistentă a Rusiei”.

Generalul Ștefan Dănilă a menționat că se așteaptă la o ofensivă dură și cu multe trupe din partea Rusiei, adăugând că principalul motiv pentru care Putin a anunțat mobilizarea parțială a fost tocmai pentru a asigura presiunea de forță pentru a organiza referendumurile.

Conflictul din Ucraina va escalada după referendumuri

Întrebat dacă după referendumuri va avea loc o redesenare a hărții, generalul a răspuns că pentru Rusia, da. Noua situație îi va permite lui Putin să atace pe oricine va amenința noile teritorii, dat fiind faptul că vor face parte din Federația Rusă.

El și-a exprimat dubiile în privința Chinei, care nu se știe dacă va recunoaște sau nu noile granițe.

„Practic, va spune că Ucraina atacă Rusia și se va declara în stare de război. Acesta ar fi următorul pas al escaladării. De asemenea, este posibil să declare că orice stat care susține Ucraina poate fi considerat în război cu Rusia, ceea ce ar reprezenta o amenințare directă cu utilizarea rachetelor balistice cu încărcătură nucleară”, a explicat fostul șef al Statului Major.

Singurele țări care vor recunoaște noile granițe vor fi câteva țări supuse Rusiei, a mai spus acesta. În schimb, UE și NATO vor continua să condamne acțiunile Rusiei și vor sprijini Ucraina, fără să recunoască rezultatele referendumurilor.

Situația, similară cu cea din Crimeea

Generalul Ștefan Dănila a continuat și a făcut trimitere la războiul din Crimeea, situație ce se aseamănă cu cea din Ucraina.

El a precizat cum mai întâi au fost văzuți așa-zișii omuleți verzi, care au ocupat punctele de trecere și au blocat militarii ucraineni în cazărmi. Apoi au apărut așa-zisele autorități, care au ocupat clădirile administrative și au convocat referendumul.

Tot ce a urmat fost anexarea Crimeei, după ce acei „omuleți verzi” s-au transfromat peste noapte în soldați ruși, spune generalul.

Făcând din nou trimitere la referendumuri, el a specificat că imediat după acestea totul se va întâmpla rapid, cu trimiterea de trupe ruse către front, urmând ca Duma de stat să valideze rezultatele alegerilor.

„Deplasarea trupelor ar putea fi simultană cu discursul lui Putin în Camerele reunite, planificat pe 28 Septembrie. Vor stabili noile granițe, care ar putea fi pe aliniamentele existente sau pe altele, care vor fi ocupate in două-trei zile”, a estimat generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al armatei române pentru Umbrela Strategică.