Rusia
International

Rusia trimite zece blindate de tip BMP-T „Terminator” în Donbas

Rusia a desfăşurat în Donbas, în estul Ucranei, o nouă blindată, „Terminator”, care nu este însă robotul ucigaş, aşa cum sugerează numele hollywoodian al acesteia, însă este una dintre ultimele blindate ruseşti, o bijuterie a tehnologiei, menită să apere tancurile pe care le însoţeşte, relatează AFP, conform News.ro.

Este vorba, de fapt, despre un vehicul de luptă de susţinere a tancurilor – BMP-T.

Rusia a desfăşurat zece astfel de blindate de asalt la Sivierodoneţk, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Rusia  a desfășurat compania operaţională BMP-T Terminator probabil a fost desfăşurată pe axa Sivierodoneţk”, a anunţat ieri, într-un mesaj postat pe Twitter ministerul.

Forţe ruse avansează şi câştigă teren încet în Donbas.

Linia apărării ucrainene întâmpină dificultăţi serioase.

Situaţia militară este mai rea decât se spune, declara joi ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, care cerea Occidentului să livreze Ucrainei armament greu, mai necesar ca niciodată.

Ieri în a 100-a zi de la invazie, armata rusă râmâne concentrată în sudul şi estul Ucrainei, unde au loc confruntări armate aprige.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat ieri, pentru prima oară de la lansarea ofensivei ruse, o vizită în regiunea Harkov, din care Moscova şi-a retras în ultimele săptămâni trupele şi le-a trimis pe alte fronturi.

„2.229 de case (au fost) distruse la harkov şi în regiune. Vom restaura, vom reconstrui şi vom face viaţa să revină. La Harkov şi în toate celelalte sate şi oraşe în care a venit răul”, a anunţat într-o postare pe Telegram Zelenski, un mesaj însoţit de o înregistrare video din timpul acestei vizite.

Zelenski apare în imagini inspectând imobile devastate de bombe şi vehicule distruse, la marginea drumului, purtând o uniformă kaki şi o vestă antiglonţ, însoţit de colaboratori şi militari înarmaţi, atât la Harkov, cât şi în împrejurumile oraşului.

Harkovul, bombardat aproape zilnic de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, se bucură de câteva săptămâni de un răgaz, după plecarea trupelor ruse în est şi sud. Însă partea de est a oraşului este luată uneori drept ţintă de către ruşi.

Bombardamente ruse au distrus toate infrastructurile esenţiale ale oraşului Sivierodoneţk, a anunţat Zelenski.

blank