International, Stiri

Rusia trimite către Siria o nouă navă de război

Sub pretextul evacuării cetăţenilor ruşi din Siria, Rusia îşi măreşte numărul de nave din Mediterana

distrugator rusiaO nouă navă de război rusă se va îndrepta către coastele siriene după ce a preluat o „încărcătură specială” la Novorossusk (Marea Neagră), a declarat vineri o sursă militară citată de agenţia de presă Interfax.

Nava de debarcare Nikolai Filcenkov, din portul Sebastopol, a făcut escală vineri la Novorossusk, înainte de a se îndrepta spre Mediterană, a declarat această sursă din cadrul statului major al Marinei ruse.

„Nava va face escală la Novorossusk, unde va îmbarca o încărcătură specială”, a declarat această sursă, fără alte precizări.

Rusia, alte cărei nave de război au menţinut o prezenţă în estul Mediteranei de la începutul crizei siriene, a trimis în zonă în ultimele zile mai multe alte nave, printre care nave lansatoare de rachete, distrugătoare, o navă de supraveghere electronică şi două mari nave de debarcare.

O sursă militară rusă a subliniat miercuri că întărirea acestui dispozitiv va permite Rusiei să fie „capabilă să reacţioneze” în funcţie de evoluţia situaţiei din Siria, în timp ce perspectiva unor atacuri americane suscită opoziţia puternică a Moscovei.

Serghei Ivanov, actualul lider al administraţiei de la Kremlin care este un apropiat al lui Vladimir Putin şi un fost ministru al Apărării a precizat ulterior că prima misiune a acestor nave este o posibilă evacuare a numeroşilor cetăţeni ruşi care trăiesc în Siria.

Navele militare „sunt destinate posibilei evacuări a cetăţenilor ruşi”, a declarar Ivanov, citat de Interfax, de la Sankt Petersburg, unde se încheia vineri un summit al G20 dominat de criza siriană.

Rusia a evacuat în ultimele luni pe calea aerului sute dintre cetăţenii săi dornici să părăsească Siria.

Alte zeci de mii de cetăţeni ruşi, sau cu dublă cetăţenie, locuiesc în Siria, un aliat al Moscovei din timpul epocii sovietice.

Principalul susţinător al regimului de la Damasc căruia îi livrează arme, Rusia a menţinut de asemenea din timpul perioadei sovietice o bază de susţinere pentru flota sa militară în portul Tartous, la 220 de kilometri nord-vest de Damasc.

blank