Rusia
International

Rusia susţine că a cucerit Lîsîceansk şi controlează întreaga regiune Lugansk

Rusia susţine că a cucerit Lîsîceansk şi controlează întreaga regiune Lugansk, un avans potenţial cheie în bătălia pentru Donbass din estul Ucrainei, relatează AFP.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin de eliberarea Republicii Populare Lugansk, după capturarea oraşului Lîsîceansk, în centrul unor lupte intense, potrivit unui comunicat oficial citat de agenţiile de presă ruse.

Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti au preluat „controlul complet asupra Lîsîtceansk şi a altor oraşe din apropiere, dintre care cele mai importante sunt Belogorovka, Novodrujesk, Maloriazantsevo şi Belaya Gora”, se mai arată în comunicat.

AFP nu a putut verifica aceste informaţii dintr-o sursă independentă.

Capturarea Lîstceansk, dacă va fi confirmată de Kiev, ar permite Moscovei să progreseze în planul său de cucerire a întregului Donbass, o regiune industrială din estul Ucrainei care este în mare parte vorbitoare de limbă rusă şi parţial controlată de separatişti din 2014 şi să avanseze către oraşe Sloviansk şi Kramatorsk, în vest, unde locuitorii trăiesc deja în ritmul zilnic al sirenelor de avertizare şi bombardamentelor.

Rusia afirmă că a preluat controlul total asupra Lisichansk, ultimul oraș important deținut de ucraineni în regiunea Luhansk.

Potrivit Sky News, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a transmis președintelui Vladimir Putin că întreaga regiune Luhansk a fost “eliberată”.

Însă, Kievul neagă în totalitate afirmațiile Moscovei, cu privire la orașul Lisichansk.