International, Stiri

Rusia şi Ucraina în prag de război! Putin se spală pe mâini cu sprijinul purtătorului său de cuvânt!

Kremlin: “Am pierdut influenţa asupra proruşilor!”

Ucraina Kremlin 

Rusia susţine că nu mai are influenţă asupra militanţilor proruşi din Ucraina. Declaraţia vine la numai o zi după incidentele sângeroase din Odesa, în care nu mai puţin de 40 de oameni şi-au pierdut viaţa. 31 de oameni au murit într-un incendiu izbucnit la Bursa de Mărfuri, iar alţii au fost ucişi în ciocnirile de stradă între miliţiile proruse şi susţinătorii regimului de la Kiev. Haosul s-a extins de la Slaviansk, unde, ieri, armata ucraineană a iniţiat o ofensivă împotriva separatiştilor. Guvernul a precizat, în această dimineaţă, că nu va reduce presiunea indiferent de ce s-a întâmplat la Odesa.

Rusia “a pierdut influenţa” asupra militanţilor proruşi din Ucraina, afirmă Kremlinul, subliniind că organizarea scrutinului prezidenţial ar fi “absurdă” date fiind violenţele actuale, informează MEDIAFAX, citând AFP.

“Organizarea alegerilor prezidenţiale pe 25 mai ar fi absurdă, în contextul intensificării violenţelor”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

“Rusia nu ştie ce poziţie să aibă faţă de situaţia din Ucraina. Moscova a pierdut influenţa asupra comunităţilor rusofone din Ucraina şi nu mai poate convinge militanţii să predea armele”, a subliniat Peskov, acuzând Kievul şi Occidentul că susţin violenţele din Ucraina.

“Kievul şi susţinătorii occidentali provoacă vărsarea de sânge şi poartă responsabilitatea directă”, a insistat oficialul rus. 31 de morţi într-un incendiu la Odesa, în timpul luptelor dintre separatişti şi activişti pro-Kiev

Ciocniri fără precedent au izbucnit în oraşul Odesa, din sudul Ucrainei, între sute de militanţi proruşi şi peste 1.500 de susţinători ai Administraţiei proeuropene de la Kiev, mare parte dintre ei, suporteri ai echipei locale de fotbal. Cele două grupuri s-au luptat zeci de minute, iar Russia Today a transmis că proeuropenii au dat foc Bursei de mărfuri din oraş şi că separatişti blocaţi în clădire au sărit pe fereastră pentru a scăpa de flăcări.

Printre victime s-ar număra atât cetăţeni din Rusia, cât şi din Transnistria. Şeful poliţiei din Odesa a fost demis, iar o anchetă este în curs de desfăşurare. Kremlinul a transmis condoleanţe şi a acuzat Kievul că este responsabil pentru violenţe.

Armata ucraineană îşi continuă operaţiunile din estul Ucrainei pentru neutralizarea separatiştilor din Slaviansk şi oraşele din jur. În confruntări au fost ucişi oameni din ambele tabere, dar şi civili, ceea ce l-a determinat pe preşedintele interimar să critice modul în care se desfăşoară acţiunea.

În schimb, cele douăsprezece persoane ţinute ostatice la Slaviansk de o săptămână au fost eliberate. Este vorba despre şapte observatori OSCE şi asistenţii lor ucraineni. Eforturile ar fi fost coordonate de Moscova care l-a trimis la negocierile cu separatiştii pe Vladimir Lukin, comisar pentru drepturile omului.