Rusia
IT&C

Rusia se resimte în urma sancțiunilor. Aprobă o scutire fiscală pentru cripto și active digitale

Rusia a aprobat marți un proiect de lege care ar putea scuti emitenții de active digitale și criptomonede de taxa pe valoarea adăugată.

Rusia și-a exprimat de mult timp scepticismul față de criptomonede și alte active digitale, banca sa centrală invocând preocupări legate de stabilitatea financiară.

Însă, în februarie, autoritatea de reglementare a acordat platformei blockchain Atomyze Russia prima licență pentru schimbul de active digitale. A urmat în curând o licență pentru creditorul dominant Sberbank.

Sancțiunile occidentale fără precedent au lovit inima sistemului financiar rusesc din cauza evenimentelor din Ucraina, iar legislatorii s-au străduit să introducă o nouă legislație pentru a atenua lovitura.

Proiectul de lege, aprobat marți de membrii Dumei de Stat, prevede scutiri la taxa pe valoarea adăugată pentru emitenții de active digitale și operatorii de sisteme informatice implicați în emiterea acestora.

De asemenea, stabilește cote de impozitare pentru veniturile obținute din vânzarea de active digitale.

Rata actuală pentru tranzacții este de 20%, la fel ca pentru activele standard. Conform noii legi, impozitul ar urma să fie de 13% pentru companiile rusești și de 15% pentru cele străine.

Proiectul mai trebuie să fie revizuit de camera superioară și semnat de președintele Vladimir Putin pentru a deveni lege.