Romanul
International

Rusia rescrie „1984”. Oficial rus: Romanul lui Orwell este despre sfârșitul liberalismului, nu al totalitarismului

Romanul distopic al lui George Orwell – „1984” – descrie pericolele liberalismului occidental, nu ale totalitarismului, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Într-o dezbatere care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, ea le-a spus rușilor care au rude în străinătate să le transmită că occidentalii trăiesc „într-o ficțiune în care o persoană poate fi anulată”.

„Mulți ani am crezut că Orwell a descris ororile totalitarismului. Este unul din cele mai mari fake-uri la nivel global… Orwell a scris despre sfârșitul liberalismului. A descris cum liberalismul va duce umanitatea într-o fundătură”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, la o dezbatare care a avut loc la Ekaterinburg în weekend-ul trecut, potrivit The Guardian.

Romanul publicat în 1949, romanul este văzut ca un avertisment pentru consecințele totalitarismului și ale supravegherii în masă. Se crede că George Orwell s-a inspirat în crearea guvernului totalitar descris în carte din realitățile Germaniei naziste și ale Rusiei staliniste.

Maria Zaharova a fost întrebată de un participant la dezbatere ce să le răspundă prietenilor și rudelor care trăiesc în străinătate când îi spun că Rusia trăiește într-o versiune modernă a romanului lui Orwell.

„Orwell nu a scris despre URSS (Uniunea Sovietică – n.r.). A scris despre societatea în care a trăit, despre colapsul ideii de liberalism. Și voi ați fost făcuți să credeți că Orwell a scris despre voi”, a spus Maria Zaharova, sugerându-i celui care a pus întrebarea să le spună rudelor din străinătate: „Voi în Occident sunteți cei care trăiți într-o ficțiune în care o persoană poate fi anulată”.

Campania mediatică agresivă a Rusiei de a justifica invadarea Ucrainei a atras comparații cu romanul „1984” și cu celebra replică „Războiul este pace. Libertatea este sclavie. Ignoranța este putere”.

În ciuda – sau poate tocmai din cauza – eforturilor Moscovei de a prezenta invadarea Ucrainei ca pe o campanie defensivă de a „elibera” Ucraina și interzicerii folosirii cuvintelor „război” sau „invazie”, vânzările romanului „1984” în Rusia au crescut abrupt, o librărie raportând chiar o creștere de 75%, mai scrie Guardian.

Viktor Golișev, un proeminent lingvist rus, care a tradus cartea lui George Orwell în limba rusă, a contrazis afirmațiile Maria Zaharova și a spus că romanul nu este „în niciun caz” despre declinul liberalismului.

„Cred că este o carte despre un stat totalitar. Când a scris-o, statele toalitare erau deja în declin, dar între primul și al doilea război mondial, jumătate de Europă avea guverne totalitare. La vremea respectivă nu exista niciun declin al liberalismului, în niciun caz nu exista”, a declarat Viktor Golișev.

Nu este prima dată când liderii ruși atacă liberalismul. În 2019, Vladimir Putin declara pentru Financial Times că liberaslismul este „învechit”.

Potrivit Guardian, autoritățile din Belarus au interzis săptămâna trecută romanul „1984”, iar librăriile au primit ordin să-l scoată de la vânzare.