NATO
International

Rusia, mutare de ultimă oră împotriva NATO. Finlanda şi Suedia, primele vizate de rachetele lui Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că răspunsul la această extindere urmează să fie decis în funcţie de desfăşurări ale NATO în aceste ţări.

Rusia urmează să înfiinţeze 12 noi baze militare în vestul ţării, din cauza unei consolidări a NATO şi extinderii Alianţei în Finlanda şi Suedia, anunţă vineri ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, relatează AFP.

”Până la sfârşitul anului, 12 baze militare şi unităţi vor fi desfşurate în Districtul Militar Vest”, a anunţat Şoigu în faţa cadrelor din ministerul său şi din cadrul armatei.

El nu precizează natura acestor instalaţii militare şi nici mărimea acestora. Şoigu evocă o ”creştere a ameninţărilor militare la fronterele ruse” şi citează exerciţiile militare NATO ”Defender Europe” – în curs, la vest şi la sud-vest de Rusia şi în Arctica.

Altă ameninţare evocată sunt ”candidaturile la aderarea la NATO ale vecinilor noştri apropiaţi Finlanda şi Suedia”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că răspunsul la această extindere urmează să fie decis în funcţie de desfăşurări ale NATO în aceste ţări, însă a minimalizat importanţa acestor aderări aşteptate.

Helsinki şi Stockholmul au decis să adere la NATO din cauza invaziei ruse a Ucrainei vecine, considerând că Moscova este o ameninţare, după ce, timp de decenii, inclusiv în timpul Războiului Rece, cele două ţări nordice au ales să nu se alinieze militar.

Rusia a anunţat că a lansat asaltul în Ucrana atât cu scopul de a împiedica un pretins genocid al unor populaţii rusofone, cât şi cu scopul de a împiedica o extindere a NATO.

Franţa desfăşoară un nou sistem de apărare de tip sol-aer de ultimă generaţie, Mamba, în România

Franţa a desfăşurat în România, unde este naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare de tip sol-aer de ultimă generaţie, din cauza unor ameninţări ale Războiului rus din Ucraina, a anunţat Statul Major interarme francez, relatează AFP.

”Implementat de 100 de aviatori, sistemul de tip sol-aer portat Mamba (…) poate asigura o umbrelă de protecţie a forţelor care operează în zonă”, a anunţat într-un comunicat, joi, Statul Major francez.

Sistemul este conectat la sistemul de apărare român şi la cel al NATO, care asigură comandamentul.