Rusia folosește rachete ucrainene vechi împotriva Ucrainei
International

Rusia folosește rachete ucrainene vechi împotriva Ucrainei, capabile să transporte un focos nuclear

În urma valului de rachete lansate de Rusia asupra Ucrainei, în ultima lună, oficialii de la Kiev au descoperit sub dărâmături chiar și rachete ucrainene, din epoca sovietică.

Spre uimirea oficialilor serviciilor de informații ucrainene, printre dărâmăturile cauzate de ploaia de rechete trimisă de Rusia s-au aflat și resturi de rachete ucrainene.

Scenariul este cât se poate de posibil, având legătură, de fapt, cu rachetele sovietice pe care Kievul le-a returnat Rusiei în anii ’90, în cadrul unui acord menit să asigure suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Mai exact, era epava unei rachete de croazieră subsonice Kh-55, proiectată în anii 1970 pentru a transporta un focos nuclear. Însă, focosul fusese îndepărtat și i se adăugase balast pentru a masca faptul că nu purta încărcătură, a declarat generalul Vadim Skibitski, adjunctul șefului adjunct al serviciilor de informații ucrainene, potrivt New York Times. Acum, această afirmație este susținută de Pentagon, dar și serviciile de informații militare britanice.

Acordul care s-a întors împotriva Ucrainei

Dar asta nu a fost tot ceea ce au găsit oficialii serviciilor de informații. Racheta fusese construită într-o fabrică de arme ucraineană.

Racheta și bombardierul care, cel mai probabil, a livrat-o, făceau parte dintr-un depozit de armament predat Rusiei de către Ucraina în anii ’90, ca parte acelui acord internațional menit să asigure suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, a mai declarat generalul Skibitski.

Luna următoare, forțele ucrainene au găsit rămășițele a încă două rachete Kh-55, ambele cu focoasele scoase, ambele făcând parte din aceeași tranșă de arme pe care Ucraina a trimis-o Rusiei în cadrul acordului.

Nu de puține ori, Occidentul a notat că armata Rusiei este depășită în Ucraina, din punct de vedere al echipamentului militar. Astfel, rușii nu au ascuns faptul că folosesc și tehnincă veche, din epoca sovietică, pe frontul ucrainean.

Drone sovietice, în dublul atac din Rusia

De partea cealaltă, și armata ucraineană are arsenalul alcătuit din arme sovietice. Recent, Kievul a atacat două baze ruseşti aflate la sute de kilometri de graniţa sa. Dronele folosite în atac, potrivit a două persoane familiarizate cu operaţiunea care au discutat cu publicația Politico sub rezerva anonimatului, erau avioane de supraveghere Tu-141 modificate, rămase din epoca sovietică.

Ucraina a cerut de mai multe luni rachete şi drone cu rază lungă de acţiune de la aliaţii săi din vest, dar până acum a fost refuzată.

blank