Rusia
International

Rusia declară inadmisibil să se desfășoare exerciții NATO lângă granițele sale

Rusia declară inadmisibil să se desfășoare exerciții NATO lângă granițele sale, anunță presa de la Moscova. O declarație în acest sens a venit de la Dmitri Kozak, adjunctul șefului Administrației Prezidențiale a Rusiei.

„Acest lucru este inadmisibil. Se desfășoară manevre ample ale forțelor armate ale țărilor în apropierea granițelor noastre, chiar la granițele noastre”, a susținut Kozak în fața jurnaliștilor.

Declarația oficialului din Rusia intervine în contextul unui posibil nou atac al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceste intenții ale Rusiei au generat măsuri de protecție ale țărilor NATO. Dmitri Kozak spune însă că exercițiile NATO „nu au nicio legătură cu Ucraina, cu securitatea Ucrainei”.

Acuzațiile Rusiei la adresa exercițiilor NATO intervin după ce Rusia ar fi cerut chiar excluderea din NATO a noilor membri, inclusiv a României.

Exerciții NATO lângă frontiera Rusiei și exerciții ale Rusiei lângă state membre NATO

Pe de altă parte însă, chiar Rusia desfășoară ample exerciții militare în apropierea unor țări NATO. Asemenea exerciții sunt programate, de exemplu, în Marea Neagră și în Marea Mediterană. Rusia a anunțat că a planificat asemenea acțiuni în perioada ianuarie – februarie 2022.

La rândul ei, conducerea NATO a cerut Rusiei să-și retragă militarii din Ucraina și din Republica Moldova.