Rusia
International

Rusia continuă să maseze trupe pentru o ofensivă de proporții în est. Mărturiile localnicilor din zonele devastate de ruși

Rusia masează trupe pe teritoriul țări vecine. Un general rus cu experiența războiului din Siria, dar și asociat cu atrocitățile de acolo, a fost pus comandant unic peste toate trupele și operațiunile militare din Ucraina.

Rusia continuă să maseze trupe pentru o ofensivă de proporții în est

Între timp, Rusia masează trupe pentru o ofensivă de proporții în est și guvernatoriul din Luhansk a cerut populației să plece imediat câtre zone mai sigure. Bilanțul atacului cu racheta de vineri, din gara Kramatorsk, a ajuns la cel puțin 52 de morți.

Rămășițele rachetei ucigașe zac și acum în fața gării din Kramatorsk. „Pentru copii”, scrie pe ea în limba rusă, un mesaj de un cinism înfiorător, după atacul în care au murit cel puțin cinci copii și zeci de adulți.

Racheta de tip Tochka-U, din epoca sovietică, a lovit singurul loc din oraș unde erau înghesuiți mii de oameni, gara din Kramatorsk. Așteptau să ia primul tren, pentru a fi evacuați în zone mai sigure din centrul și vestul Ucrainei, înaintea unei ofensive ruse de proporții în est.

John Sparks, corespondent SKY New: „Am fost în această sală de așteptare în urmă cu doar câteva zile şi era plină de oameni şi de bagaje. Pasagerii aşteptau să urce în trenurile spre Liov, iar acum, în mijlocul holului, au rămas doar bagajele, fără posesorii lor. Telefoanele continuă să sune. Prietenii şi rudele încearcă să le dea de urmă celor dragi.”

Martorii spun că au fost mai multe explozii, ceea ce sugerează că racheta care a lovit în zona gării avea muniție cu dispersie, adică mai multe încărcături explozive. Și nu doar că este în afara legilor războiului să fie folosite asemenea muniții asupra civililor, dar rachetele de tipul respectiv sunt și imprecise, spun experții, și pot rata țina chiar și cu sute de metri.

Răniții au fost duși la spitalele din zonă. Din lipsă de spaţiu, unii au fost îngrijiţi pe coridoare.

Localnic: „Îmi amintesc că am auzit un zgomot foarte puternic, ca şi cum venea spre noi ceva ca un obuz sau ca o rachetă. Toți ne-am întins pe jos. A fost un coșmar, ardea totul, era panică.”

Reporter: Puteţi să ne descrieţi ce s-a întâmplat? Ce aţi văzut?

Localnică: „A fost înspăimântător! Oribil! Groaznic! Doamne ferește, să mai trec o dată prin asta, nu mai vreau! Toți plângeau și nu știau unde să fugă, ce să facă sau unde să se ascundă.”

Volodimir Zelenski: „Este o altă crimă de război comisă de Rusia. Toți cei responsabili vor fi aduși în fața justiției.”

Rusia continuă să maseze trupe pentru o ofensivă de proporții în est

Nicio casă dintr-un sat de lângă Cernigău nu a mai rămas întreagă

Un sat de lângă Cernigău unde, spun soldații ucraineni, a fost ultimul asalt al rușilor în tentativa de a intra în orașul asediat, nicio casă nu a mai rămas întreagă.

Nikolai s-a adăpostit cu nepotul său în beciul din curte, pe care îl arată jurnaliștilor de al CNN. Până când un obuz a explodat chiar acolo. Bătrânul a fost nevoit să-și îngroape nepotul ucis, în curtea răscolită de bombardamente.

Localnic: „Am pus o cruce și i-am acoperit mormântul cu o bucată din gard. Simt o ură de neîmpăcat față de Putin. Sunt de 70 de ani pe pământul ăsta și n-am mai pomenit o asemenea bestie.”

Între timp, localnicii din Cernigău au ieșit din adăposturi, după ce au trăit sub teroarea bombardamentelor rusești încă de la începutul invaziei, pe 24 februarie. Săptâmâni în șir, orașul situat la 80 de kilometri de granița de nord cu Belarus a fost sub asediu.

Localnic: „V-aș servi cu un ceai, dar nu mai am de niciunele.”

Antonia s-a întors în apartamentul ei devastat. Locuia acolo de 25 de ani cu fiul său, care duce povara unui handicap. Amândoi erau în adăpostul de la subsol, când rușii le-au bombardat apartamentul.

Antonina Dejneko: „A fost o explozie îngrozitoare. Am asurzit. Toți au început să țipe. Ne-au acoperit fumul și praful.”

Localnic: „Aici locuiau oameni pașnici. Aici era casa mea, acolo, a vecinului.”

Maria, o fetiță de 9 ani, a ieșit afară, cu mama și surioara ei, pentru prima dată după aproape șase săptămâni.

Maria: „L-a început mi-era frică (în adăpost), dar mi-am făcut prieteni și a fost bine, până la urmă. Dar n-aveam deloc curent electric.”

Valentina, mamă: „Fără electricitate, fără toalete, ne făceam nevoile în stradă. Și aveam cu noi mulți copii acolo, în subsol.”

Proviziile s-au dus și nu au ajuns suficiente alimente pentru supraviețuitorii din Cernigău. Mai ales că accesul este teribil de anevoios.

Antonina Dejneko: „Doamne, de ce ne pedepsești așa? De ce? Aveam o viață liniștită aici, eu și cu fiul meu. E atât de dureros.”

Pompierii caută în dărmăturile caselor și blocurilor distruse și la Borodianka, unul dintre orașele din jurul Kievului, unde bombardamentele rușilor au făcut prăpăd. Cu teamă în suflet și cu un strop de speranță, Anna speră să afle ceva despre mama ei, pe care n-a mai văzut-o de câteva săptămâni.

Localnic: „Ultima oară, i-am trimis pe telefon harta cu o rută de la Borodianka spre Kiev, pe unde ar putea să încerce să scape, dar multe poduri și șosele erau distruse. În ultimul mesaj pe care îl am de la ea, îmi răspundea: „Ne gândim pe unde s-o luăm”.

Peste tot, în jurul Kievului, de unde s-au retras forțele invadatorilor, au rămas în urmă sute de civili uciși.
Au început exhumările dintr-o groapă comună, de lângă biserica din Bucea.

Iryna Venediktova, procurorul general al Ucrainei: „Ne așteptăm să găsim 67 de trupuri. Deja am exhumat 18, dintre care 16 au răni de gloanțe, iar celelelte două și răni de la schije. Ce înseamnă asta? Înseamnă că (soldații ruși) au ucis civili, i-au împușcat.”

Între timp, după ce planul de a prelua controlul asupra regiunii Kiev a eșuat, Putin a numit un general, Alexander Dvornikov, care să aibă comanda unică a operațiunilor militare din Ucraina. Fost comandant al districtului militar sud, generalul Dornikov a fost asociat cu unele dintre cele mai îngrozitoare atrocități comise în timpul războiului din Siria.

blank