Rusia face referire la instalații nucleare aflate în orașul port Sevastopol, de la Marea Neagră. La Sevastopol este și sediul Flotei Mării Negre
International

Rusia confirmă că are capacități nucleare în Crimeea

Rusia confirmă că are capacități nucleare în Crimeea și susține că este dispusă să permită verificarea acestora, de către inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA).

Rusia face referire la instalații nucleare aflate în orașul port Sevastopol, de la Marea Neagră. La Sevastopol este și sediul Flotei Mării Negre a Rusiei. După anul 2014, când Rusia a ocupat ilegal peninsula Crimeea, infrastructura militară a Rusiei în Crimeea s-a dezvoltat. Rusia nu precizează dacă instalațiile nucleare din Sevastopol sunt civile sau militare.

Cu privire la restul Ucrainei, se știe că există obiective nucleare civile. Cel mai cunoscut dintre acestea este centrala de la Zaporojie. Centrala nuclearoelectrică de la Zaporojie se află, în prezent, sub controlul militarilor ruși.

„Poziția Rusiei cu privire la problema instalațiilor nucleare din Crimeea este stabilită în documentul corespunzător al IAEA din 10 iunie 2015. Nu credem că este necesar să adăugăm nimic la acesta”, a declarat Alexander Shevchenko, membru al delegației Rusiei la ONU, citat de agenția rusă TASS. Shevchenko a precizat că Rusia e dispusă să permită verificarea instalațiilor de la Sevastopol de către IAEA, „dacă primește o solicitare corespunzătoare”.

La data de 31 iulie 2022, sediul comandamentului din Sevastopol al Flotei Mării Negre a fost atacat cu o dronă. Rusia a calificat acest atac drept un act terorist. Atacul a produs șase răniți în rândul unor persoane aflate în incinta comandamentului. Ca măsură de precauție, Rusia a decis ca manifestările care erau programate la Sevastopol de Ziua Marinei să fie anulate.

blank