Personalul
International

Rusia cere ca o parte din personalul ambasadei SUA la Moscova să părăsească țara la 31 ianuarie

Ministerul de Externe al Rusiei a solicitat, miercuri, ca personalul ambasadei SUA care se află la Moscova de mai mult de trei ani să părăsească țara până la 31 ianuarie 2022. Măsura vine după ce ambasadorul Rusiei în Statele Unite a declarat săptămâna trecută că 27 de diplomați ruși și familiile lor au fost expulzați din Statele Unite și vor pleca pe 30 ianuarie.

Rusia a informat miercuri că personalul ambasadei SUA care se află la Moscova de mai mult de trei ani să se întoarcă acasă până la 31 ianuarie 2022, o măsură de represalii pentru ceea ce Moscova a declarat că a fost o decizie a SUA de a limita mandatele diplomaţilor ruşi, notează Agerpres.

„Intenţionăm să răspundem în consecinţă. Angajaţii ambasadei americane care se află la Moscova de peste trei ani trebuie să părăsească Rusia până la 31 ianuarie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing.

Aceasta a spus că noile decizii ale SUA înseamnă că diplomaţii ruşi care au fost forţaţi să părăsească Statele Unite ale Americii au primit, de asemenea, interdicţia de a lucra ca diplomaţi în Statele Unite timp de trei ani.

Mai mulţi lucrători americani din Rusia vor pleca în număr proporțional cu numărul de ruși expulzați din SUA
”Înainte de 1 iulie anul viitor, dacă Washingtonul nu renunţă la regula de trei ani şi nu face compromisuri, mai mulţi lucrători americani din Rusia vor pleca într-un număr proporţional cu numărul de ruşi anunţat de Departamentul de Stat”, a mai precizat Maria Zaharova.

Relațiile dintre Statele Unite ale Americii cu Rusia sunt în prezent la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, în principal din cauza crizei din Ucraine și a invaziei din Crimeea.