Rusia
International

Rusia atacă încontinuu. ”N-au probleme cu efectivele. Îi spulberăm, dar trimit imediat alții. Sunt ca animalele”

Rusia a dezlănțuit un nou atac masiv cu rachete și drone asupra Ucrainei. Antiaeriana Ucrainei le-a doborât pe cele mai multe, dar resturile au căzut în diverse locuri din Kiev, Odesa, Harkov sau Liov.

Însă situația de pe frontul de est rămâne cea mai dificilă. Armata ucraineană susține că forțele rusești își redirecționează mai toate resursele către lupta pentru orașul cheie Bahmut, în regiunea Donețk.

Dar dă asigurări că rușii nu au înregistrat niciun avans.

Locuitorii Kievului au început ziua cu acest zgomot sinistru, creat de șuieratul rachetelor. Rusia a lansat 69 de rachete de croazieră Kalibr, dar și rachete sol-aer S300 asupra marilor orase ucrainene, precum Odesa si Harkov.

54 dintre proiectile au fost neutralizate de apărarea antiaeriană. Dar resturile rachetelor distruse au căzut pe clădiri rezidențiale.

Localnic: ”Ne-am săturat. Nimeni nu știe cât va mai dura. E foarte greu să-ți fie frică tot timpul și să-ți pui viața pe pauză. Am ajuns într-o așa situație încât simți că e un păcat până să și râzi”.

Localnic: ”Abia ce au plecat ambulanțele. Mama mea era într-una dintre ele, sora mea în alta și o alta a luat-o pe nepoata mea. Fetița are 14 ani, sper să nu aibă nimic grav, a fost lovită în picior de mai multe schije. Sora mea a fost operată, ea are câteva leziuni interne”.

Dincolo de valurile repetate de bombardamente, luptele din Ucraina sunt în prezent într-un impas, a admis Kyrylo Budanov, șeful agenției de informații militare ucrainene, într-un interviu pentru BBC.

„Situaţia este blocată… Rusia se află într-o fundătură, dar nici Ucraina nu poate s-o învingă din toate direcţiile, în timp ce aşteaptă arme occidentale”, a explicat Budanov.

”Soldații ruși sunt ca animalele, n-au scăpare”

Volodimir Zelenski: „Cu fiecare astfel de lovitură cu rachete, Rusia nu face decât să se adâncească într-o fundătură. Rușii au din ce în ce mai puține rachete. În schimb, acest statut de cel mai mare terorist din lume al Rusiei va avea consecințe atât pentru țară, cât și pentru cetățenii săi, pentru o lungă perioadă de timp. Iar fiecare rachetă nu face decât să confirme că toate acestea trebuie să se încheie la un tribunal”.

Cele mai aprige bătălii se dau și în ultimele zile ale anului, în est, în jurul orașului Bahmut, din Donețk.

Soldat: ”Rușii n-au probleme cu efectivele. Trimit întruna alți și alți oameni. La 8 dimineața pun în joc 300 de oameni. Îi spulberăm, dar imediat ei trimit încă 200. (Soldații ruși) sunt ca animalele, n-au scăpare”.

În Bahmut, „nu există niciun petic de pământ care să nu fie acoperit de sânge. Nu trece o oră în care vuietul teribil al artileriei să nu răsune” – a scris președintele într-o postare însoțită de aceste imagini dure.

Zelenski aminteste că „mai sunt doar câțiva civili” în orașul care avea 70.000 de locuitori înaintea războiului. Bahmutul încă rezistă, dar cu prețul unor suferinţe greu de imaginat.

Localnic: ”Am plecat după lemne să încing cuptorul. Unde să te duci dacă n-ai bani? Cine are nevoie de noi?”.

Soldat: ”Sunt zile în care se străduiesc să ne atace fără oprire. Dar le ținem piept”.

blank