International, Stiri

“RUSIA aşteaptă IARNA”. Care este de fapt planul lui Vladimir Putin pentru a “linişti” Europa

Vladimir Putin are un plan foarte bine pus la punct. Tăcerea sa aparentă urzeşte în “anticameră” o lovitură care poate îngheţa Europa în mijlocul iernii. Sancţiunile impuse Rusiei de aliaţi şi UE îşi vor primi curând răsplata.

rusia-asteapta-iarna-care-este-de-fapt-planul-lui-vladimir-putin-pentru-a-linisti-europa-275479

Analiştii economici consideră că Rusia va închide robinetul la gaze fără un anunţ, fără o înştiinţare, iar momentul pe care şi-l va alege va fi unul cheie: “Să nu credeţi că Rusia a înghiţit sancţiunile fără să lovească înapoi. Rusia aşteaptă iarna, atunci când gazul furnizat de ei Europei va fi mult mai apreciat. Ceea ce a făcut acum, cu embargo-ul faţă de legumele, fructele, alimentele din Europa a fost doar o picătură”, citează Bloomberg.

Vineri, 12 septembrie, grupul rus Gazprom a redus cu 5% exporturile de gaze naturale către România faţă de nivelul planificat, fără ca autorităţile de la Bucureşti să fie informate oficial – acesta a fost un semnal.

Dar este posibil ca întreaga Europă să aibă de-a face în viitorul apropiat cu un război al resurselor și al sancțiunilor economice, iar fiecare pas strategic va trebui atent gândit din perspectiva repercusiunilor Rusiei asupra industriilor și oamenilor de rând.