Bombă
International

Rusia ar putea detona o bombă nucleară în Marea Neagră. „Efectele letale ar fi rapide”

O bombă nucleară în Marea Neagră ar elibera un nor de gaze toxice letale cu efecte rapide și ar declanșa tsunami-uri, avertizează profesorul Viorel Bădescu, fizician și inginer la Universitatea din București, pentru The Sun.

Rusia ar putea detona o bombă nucleară în Marea Neagră și ar putea declanșa un nor de gaze toxice ucigaș și tsunami-uri care ar izbi zonele de coastă cu materie radioactivă.

NATO urmărește îndeaproape situația, în timp ce lumea se află în pragul unei crize nucleare, iar președintele american Joe Biden a comparat situația cu cea din timpul Războiului Rece.

Surse din domeniul apărării au declarat pentru The Sun că există o posibilitate reală ca Putin să ia în considerare să detoneze o bombă nucleară în Marea Neagră, care se învecinează cu Ucraina și Georgia, precum și cu statele NATO, Turcia, Bulgaria și România.

Expertul român a avertizat că detonarea unei bombe nucleare în Marea Neagră ar putea avea consecințe dezastruoase.

Profesorul Viorel Bădescu, fizician și inginer la Universitatea din București, este renumit pentru o lucrare publicată în urmă cu câțiva ani în care avertiza asupra impactului unei explozii nucleare în Marea Neagră.

El a vorbit cu The Sun Online și a prezentat consecințele potențial îngrozitoare – inclusiv tsunami și un nor de gaz toxic eliberat din mare.

Profesorul Bădescu a declarat că nu vede logica alegerii Rusiei de a folosi marea ca poligon de testare – și a fost extrem de sceptic cu privire la faptul că Putin ar folosi o astfel de strategie pentru o asemenea demonstrație de forță.

Dar, dacă va face așa ceva, posibilele consecințe ar fi catastrofale.

„Două fenomene diferite care pot afecta regiunile de coastă încep simultan la locul exploziei nucleare”, a declarat prof. Bădescu.

„În primul rând, cavitatea inițială de apă constituie sursa pentru un val tsunami. În al doilea rând, gazul expulzat în atmosferă – care este mai dens decât aerul – va crea un nor sau o pătură gazoasă la suprafața mării.”

Profesorul Bădescu și-a scris lucrarea „Efectele otrăvitoare ale impactului cu asteroizi sau ale exploziilor nucleare în regiunile vestice ale Mării Negre” în 2006.

Acesta compară pericolele atât ale impactului din spațiu, cât și ale exploziilor nucleare, care au efecte comparabile cu cantitatea de energie transferată în mare.

Ceea ce face ca Marea Neagră să fie unică este nivelul ridicat de hidrogen sulfurat (H2S) din apă, fiind cel mai mare rezervor natural din lume al acestui compus chimic.

Gazul – care miroase a ouă stricate – este toxic pentru oameni și animale atunci când este inhalat, iar în doze mari poate provoca moartea.

„Efectele asupra populației umane pot fi mult mai importante și mai rapide în cazul unei explozii nucleare. Persoanele care au fost expuse pot rămâne în imposibilitatea de a respira, iar în doze suficient de mari, substanța chimică poate distruge creierul”, searată în lucrare.

În acest sens, o bombă nucleară care ar lovi marea ar elibera aceste substanțe chimice în aer și ar putea fi purtate spre regiunile de coastă.
Bombă

„Suprafața afectată de norul de gaz otrăvitor este mult mai mică decât suprafața afectată de accidentul nuclear de la Cernobîl. Cu toate acestea, efectele asupra populației umane pot fi mult mai importante și mai rapide în cazul unei explozii nucleare, în funcție de locul exploziei, de magnitudinea acesteia și de viteza și direcția vântului”, a declarat profesorul Bădescu pentru The Sun.

Simulările efectuate de către profesor pentru lucrarea sa arată că efectele distructive depind de locul în care bomba este detonată în mare, dar este posibil și să nu ajungă la țărm, având o rază de mișcare de 32 de kilometri.

Cealaltă amenințare pe care o reprezintă o explozie nucleară foarte mare – tsunami – ar putea duce la valuri uriașe ce s-ar putea prăbuși pe țărmul Mării Negre.

Pentru o „opțiune mai mică”, un test, ceea ce ar fi un scenariu mai realist pentru ce va face Putin, cu o bomba nucleară de 2 megatone, cu Poseidon, ar duce la un tsunami mai mic, iar efectele unui astfel de test nuclear ar fi „foarte mici” dacă bomba ar fi detonată în mijlocul Mării Negre.

blank