Featured, International

Rusia anunţă primele represalii, după sancţiunile primite în ”cazul Skripal”: Consulatul SUA din Sankt-Petersburg, închis, şi peste 150 de diplomaţi expulzaţi

Administraţia Vladimir Putin va expulza 60 de diplomaţi americani din Rusia şi va închide Consulatul SUA din oraşul Sankt-Petersburg, ca reacţie la măsuri similare dispuse de preşedintele american, Donald Trump, după atacul neurotoxic din Marea Britanie.

UPDATE: Administraţia Vladimir Putin va lua măsuri simetrice de retorsiune împotriva tuturor ţărilor care au expulzat diplomaţi ruşi, a anunţat joi seară ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă Tass.

“Referitor la restul ţărilor, vom furniza o reacţie simetrică. Acest lucru se referă la numărul de membri ai personalului diplomatic care vor părăsi Rusia”, a declarat Serghei Lavrov.

În total, Rusia ar urma să expulzeze aproximativ 150 de diplomaţi, inclusiv unul din România.

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat luni că a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non grata, fiind obligat obligat să părăsească teritoriul României.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat joi seară că ambasadorul SUA în Rusia, Jon Huntsman, a fost convocat pentru a i se aduce la cunoştinţă măsurile de retorsiune luate de Administraţia Vladimir Putin. “Ambasadorul SUA în Rusia, Jon Huntsman, a fost convocat la Ministerul rus de Externe, unde adjunctul meu, Serghei Riabkov, îi prezintă măsurile simetrice contra Statelor Unite”, a declarat Serghei Lavrov, citat de agenţiile de presă Sputnik şi Tass.

“Măsurile vor fi reciproce. Acestea includ expulzarea unui număr echivalent de diplomaţi şi retragerea părţii ruse din acordul care permite funcţionarea Consulatului general american în oraşul Sankt- Petersburg”, a spus Serghei Lavrov, precizând că măsuri simetrice vor fi luate împotriva tuturor ţărilor care au expulzat diplomaţi ruşi.

“Pe baza principiului reciprocităţii, ca măsură de retorsiune, 58 de funcţionari ai Ambasadei SUA din Moscova şi doi funcţionari de la Consulatul american din Ekaterinburg au fost declaraţi personae non gratae, din cauza activităţilor incompatibile cu statutul diplomatic. Vor trebui să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse până pe 5 aprilie 2018”, a explicat şeful diplomaţiei ruse.

“Vom face mai mult de atât”, a continuat Serghei Lavrov, anunţând că Rusia va convoca o reuniune de urgenţă a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice în scopul iniţierii dialogului pentru aflarea adevărului despre atacul neurotoxic din Marea Britanie, pe care Londra îl atribuie Moscovei.

Anterior, Ministerul rus de Externe anunţase că Administraţia Vladimir Putin va anunţa curând măsuri simetrice împotriva ţărilor occidentale care au expulzat diplomaţi ruşi. “Nu este important dacă vor fi măsuri similare, nu trebuie să ne concentrăm pe acest lucru. Vom lua măsuri adecvate. Acum sunt analizate şi vor fi prezentate în curând. Veţi afla forma şi conţinutul măsurilor atunci când totul va fi pregătit. Repet, se va întâmpla în curând”, declara Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova.

Statele Unite au anunţat, luni, decizia de expulzare a 60 de diplomaţi ruşi, ca reacţie la atacul neurotoxic din orăşelul britanic Salisbury. Printre diplomaţii ruşi expulzaţi se numără 12 presupuşi agenţi de informaţii activi în Misiunea Rusiei la sediul ONU din New York. În afară de expulzarea diplomaţilor, Casa Albă a dispus şi închiderea Consulatului rus din oraşul american Seattle. În semn de solidaritate cu Marea Britanie, majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, au anunţat expulzări de diplomaţi ruşi.