Rusia
International

Rusia amenință: Asistența militară a UE în Ucraina face blocul „parte din conflict”

Rusia a declarat joi că UE devine „parte la conflict” dacă va înființa o misiune de asistență militară pentru Ucraina.De asemenea, SUA furnizează Ucrainei date prin satelit și alte tipuri de informații și antrenează „militanți”.

În cadrul unui briefing de presă din Rusia, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat că „sprijinul deschis, pe scară largă, al Occidentului, oferit regimului de la Kiev, întârzie luptele și împinge regimul de la Kiev la crime”.

Aceasta a mai precizat că SUA furnizează Ucrainei date prin satelit și alte tipuri de informații și antrenează „militanți”.

Folosind cuvântul „militant”, Zaharova vrea să scoată în afara dreptului internațional soldații armatei ucrainene, ca să poată să-și aroge dreptul de a riposta față de cei care îi ajută.

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a declarat că la următorul Consiliu al Afacerilor Externe din 17 octombrie, „blocul va putea lansa în mod oficial misiunea de instruire pentru Forțele Armate Ucrainene”.

Pe lângă punerea în aplicare a unor sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei, Occidentul a furnizat Kievului arme grele, care au permis armatei ucrainene să avanseze și să recupereze teritorii ocupate de forțele ruse.

Zaharova a declarat că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exclus discuțiile de pace cu președintele Vladimir Putin „la cererea puterilor occidentale”, calificând acest lucru drept o „parte a politicii de prelungire a conflictului”.

Putin a semnat decretele prin care regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie au fost declarate ca făcând parte din Rusia, în urma „referendumurilor” sub amenințarea armelor din 23-27 septembrie.

Votul a fost condamnat de comunitatea internațională, națiunile europene și SUA calificându-le drept un simulacru și precizând că nu vor fi recunoscute.

Potrivit Legii Internaționale, „recursul la forță este legal dacă a fost mandatat sau autorizat de Consiliul de Securitate al ONU, în afară de misiunile de menținere a păcii ale ONU”.

În prezent, norma fundamentală a Dreptului păcii și securității nu se mai referă la întrebarea cine este implicat într-un conflict, ci dacă utilizarea forței este ilegală sau legală în mod „excepțional”.

Dreptul internațional privind conflictele armate nu mai urmărește să reglementeze formele de participare, ci mai degrabă să evalueze din punct de vedere juridic exercitarea forței armate.

Astfel, s-a constatat că normele relevante ale Dreptului internațional privind pacea și conflictele au fost încălcate în mod flagrant de către Rusia.

Începând cu 24 februarie 2022, Rusia a desfășurat un atac armat nejustificabil care îndeplinește toate caracteristicile „definiției agresiunii” din 1974.

Astfel, Ucraina are dreptul „inerent” (art. 51 din Carta ONU) la autoapărare.

În același timp, toate statele care sprijină Ucraina în apărarea sa împotriva atacului rusesc cu forța armată pot invoca dreptul la autoapărare dacă Ucraina le-a cerut sprijinul.

O astfel de utilizare a forței militare este legală și nu poate atrage represalii, așa cum a afirmat Comisia de Drept Internațional în articolul 21 din Proiectul de articole privind responsabilitatea statelor.

Această justificare prevalează asupra altor obligații în temeiul Dreptului internațional.

blank